Митови о женама и каријери

Cosmopolitan.rs
Митови о женама и каријери

Немојте вjеровати предрасудама које вас могу спутати да остварите амбиције…

Мит 1

Мушкарци и жене су једнаки на послу

Истина: Иако смо у посљедњих пар деценија далеко догурале, жене данас зарађују у просјеку око 85 одсто мушке плате, чак и када су на истој позицији у фирми. Ево како да се изборите са тим:

1. Промовишите се на послу. Мушкарци се стално хвале за своја постигнућа. Када би се жене више хвалиле, више би их цијенили као запослене.

2. Тражите оно што вам припада и изборите се за „мушку" плату.

3. Облачите се прикладно како би вас озбиљно схватали.

4. Не дозволите никоме да помисли да се нећете вратити на посао само зато што сте добили дјецу. Увијек се борите за најбоље пројекте. Ако се осјећате испуњено на послу, веће су шансе да ћете жељети да се вратите након трудноће.

Мит 2

Када добију дјецу, жене добровољно дају отказ

Истина: Прави разлог због којег многе жене напусте посао након што постану мајке јесте то што се сусретну са реалношћу да се њихови мужеви не ангажују довољно око обавеза у кући, а шефови нису вољни да им изађу у сусрет чинећи промене које би им омогућиле да наставе да раде. Жене напуштају посао јер немају избора. Прије него што одлучите да имате дјецу, размислите добро о томе какав вам је шеф и колико заиста можете да се ослоните на партнерову помоћ у кући.

Мит 3

Његова каријера је важнија од ваше

Истина: Иако су кроз историју мушкарци били доминантни, у данашње вријеме све чешћи је случај да су жене главни храниоци породице. Тако да, не полазите од претпоставке да када дјеца стигну требате да смањите темпо. Истраживања такође показују да су жене које раде много ређе депресивне. Осим тога, ваша каријера и њему доноси сигурност. Ако пожели да започне сопствени бизнис, или промјени посао, ваша примања му могу омогућити подршку у прелазном периоду. А ако се случајно догоди да изгуби посао, биће му драго што ви још увијек имате ваш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана