Лош брак вас може убити?

Б92
Лош брак вас може убити?

Познато је да незадовољство у браку чине људе несрећним. Али сада истраживачи тврде да исход може бити фаталан.

Амерички истраживачи верују да несрећан брак може изазвати стрес који може лоше да утиче на ментално здравље партнера. Они вјерују да људи који су несрећни са својим партнером имају већи ризик да оболе од депресије, високог притиска и срчаних болести, пише Дејли мејл.

Научници са Универзитета Мичиген кажу да је резултат пресудан у тренутку када свака друга особа има проблеме са срцем.

"Идеја нам је да пронађемо валидне доказе како брак утиче на здравље срца и објаснимо механизме у вези. Резултати ће имати значајног утицаја на рад у пракси", каже др Хиу Лиу, вођа овог истраживања.

Она је објаснила да научници имају разлога да вјерују да је брак најважнија друштвена веза, која утиче на наше здравље. Она такође вјерује да срећан брак у живот уноси срећу и помаже физичко и психичко здравље.

Са друге стране, стрес услијед лошег брака доноси депресију. Ово може подстаћи на нездраве навике - алкохол и цигарете, што подиже ниво хормона стреса.

Хормони стреса директно утичу на крвни притисак и воде у болест. Ово није прва студија о овом проблему, недавно је једна која се бавила подршком међу партнерима такође довела до резултата да патнери који се не осјећају подржано од брачног друга чешће обољевају од болести срца.

Друга, такође недавна, студија доноси резултате о добробити срећног брака за кости мушкарца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана