Лице открива све наше пороке

b92.net
Лице открива све наше пороке

Можемо пуно сазнати о стилу живота неке особе ако се добро загледамо у њено лице – какву исхрану воли, колико пуши и пије и да ли вjежба. Алкохол је један од највећих непријатеља нашег лица и коже – особе које стално пију имају подбуло, наборано лице, блиједожуте боје. Алкохол није једина животна навика која може да штети љепоти и здрављу тијела – стрес, превише вјежбања, па чак и промјена исхране у вегетаријанску могу се видјети на вашем лицу. Сазнајте како изглед лица открива ваше лоше навике!

Испијено и мршаво лице

Претерано вежбање и јо-јо дијете одговорне су за испијено лице, односно феномен “тркачевог лица”. Када тек почнете да трчите, лице се зацрвени, јер се жиле прошире и кисеоник проциркулише по тијелу. Након 15 минута, када је мишићима потребно више кисеоника, крв се повлачи из лица, образи више не добијају толико кисеоника и кожа почиње да се опушта. Исти ефекат имаће било какав прекомјеран кардиоваскуларни тренинг који повећава број откуцаја срца, па је добро мало промијенити рутину и убацити нове облике вјежбања. И јо-јо дијете лоше дјелују на ваше лице – брзи губитак килограма, па поновно накупљање доводи до растезања коже лица и губитка еластицитета.

Подбуло лице и опуштена кожа

Овакав изглед можете захвалити алкохолу и избјегавању тренинга. Алкохол тијело доводи у стање стреса и подстиче производњу кортизола, хормона одговорног за накупљање масних ћелија око лица и задржавање воде око образа. С обзиром на то да алкохол садржи 50 одсто шећера, ова навика одговорна је за опуштену кожу и губитак еластицитета, јер се успорава производња колагена. С друге стране, редовно вјежбање осигураће нам здрав и младолик изглед коже. Вјежбање подстиче циркулацију крви кроз цијело тијело, одржава нормалну производњу колагена и смањује ризик од опуштања коже на лицу и врату, као и натечености очију.

Боре

Од раније је познато како боре настају када се излажемо сунцу без примјерене заштите. Иако је цијело лице под утицајем сунчевих зрака, коса до одређене мјере штити чело, па је подручје око очију, гдје је кожа најтања, највише погођено.

Блиједожути тен

Ако не једете довољно поврћа и уз то имате проблем с вишком килограма, можда имате блијед тен. Три порције воћа и поврћа дневно осигураће вашој кожи природан сјај, јер ове намирнице садрже каротеноиде, који шаргарепи дају наранџасту, а парадајзу црвену боји. Када једемо воће и поврће, каротеноиди се таложе на кожи, која онда изгледа сјајно и здраво. Имајте на уму да гојазне особе треба да уносе још више воћа и поврћа, јер масне ћелије апсорбирају каротеноиде, па је потребно појести више таквих намирница како би сјај коже био видљив.

Црвена кожа

Кофеин и недостатак сунца кожи ће дати црвенкасту боју. Наиме, превише кофеина може довести до дехидрације коже, па она изгледа црвенкасто и спаљено. Ако пијете више од три кафе дневно, за сваку шољицу кафе потребна вам је чаша воде како би поништила штетан учинак. И низак ниво витамина Д, који је одговоран за стварање нових ћелија, а организам га добија излагањем сунчевим зрацима, могу бити одговорни за црвенило лица.

Акне

Акне могу настати код особа које једу пуно млијечних производа или код оних који су на Аткинсоновој дијети. Све је више доказа који говоре у прилог томе да претјеран унос млијечних производа или оброци богати калоријама могу погоршати акне. Неки стручњаци сматрају да је кривац инсулински фактор раста 1, који се налази у млијеку. И Аткиноснова дијета, која се темељи на високом уносу протеина и ниском уносу угљенохидрата такође може бити одговорна за акне. Протеини садрже одређене аминокиселине које подстичу производњу хормона попут тестостерона који може узроковати акне.

Испуцали рубови усана

Не једете довољно поврћа? Ако је кожа на рубовима ваших усана испуцала, можда вашем организму недостаје витамин Б. Овај витамин има противупална својства и његов недостатак се повезује с црвенилом и испуцаном кожом. Недостатак витамина Ц одговоран је за упаљена, напукнута уста, а оба ова витамина налазе се у воћу и поврћу.

Потрошени зуби

Стрес, масна и зачињена храна штете здрављу зуба. Када смо под стресом, понекад шкргућемо зубима или их стискамо, што може смањити дужину зуба. Што је најгоре, нисмо ни свјесни да то радимо. Такође, ако уносимо пуно масне и зачињене хране желудац ће производити више киселине, што је лоше ако особа пати од рефлукса. Када се желучани садржај враћа у једњак, киселина нагриза и оштећује зубе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана