Лажете ли партнера када је новац у питању?

ordinacija.hr
Лажете ли партнера када је новац у питању?

Неки људи мисле да скривање купљених ствари као и лагање о потрошеном новцу могу бити "добри" за "чувања мира у кући".

Када је ријеч о превари, најчешће се мисли на емоционалну односно сексуалну превару. Ипак и један други облик преваре може бити једнако штетан за везу, а то је финансијска превара.

Недавно истраживање, које су заједно објавили портал "Today.com" и магазин "Self Magazine ", позабавило се озбиљношћу овог вида преваре, али и какаве посљедице то оставља на везу. Истраживање се надовезује на двије претходне студије. Једно истраживање је спровела америчка компанија "National Endowment for Financial Education", а резултати су показали како 58 одсто особа скрива новац од партнера. Друго истраживање је спровела компанија "National Foundation for Credit Counseling", а њихови резултати откривају да свака четврта особа не говори партнеру о финансијским потешкоћама.

Најновије истраживање се фокусирало на мjере на које су партнери спремни да предузму како би прекинули властито финансијско неодговорно понашање. Око 23,000 одраслих особа је било укључено у ово истраживање. Већина њих 60 одсто је открило како финансијску превару сматра једнако озбиљном као и сексуалну, док је једна трећина повезивала ове двије преваре истичући како лагање о новцу води ка лагању о сексу.

Половина испитаника њих око 46 одсто је признала како су у једном тренутку лагали партнера када је новац у питању. Ове финансијске лажи укључивале су скривање купљење ствари, лагање о потрошеном новцу и скривање мјесечног извјештаја из банке.

Према резултатима студије, жене двоструко више скривају купљене ствари од партнера, док трећина њих тврди како има "новчане тајне" пред партнером ради избјегавања сукоба.

"Разговор о новцу може бити нелагодан, али је он ипак битан. Један од знакова да сте у успјешној и срећној вези је и отвореност по свим питањима", налгашава Луси Данзигер уредница магазин "Self Magazine".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана