Кроз снове стижу важне поруке - како их тумачити

bizlife.rs
Кроз снове стижу важне поруке - како их тумачити

Нема безначајних снова иако ономе ко их сања дјелују тривијално. Дешава се да такви снови у себи носе веома важне поруке. Снови су улаз у човјеково несвијесно. Они му помажу да коригује своје погрешне ставове свијести.

Треба се радовати сновима јер се у њима налазе ријешења наших проблема и недоумица. Али, упознавање са својим сновима па самим тим и несвјесним дијелом личности, није ни мало лако. То је питање храбрости и личног интегритета. Фројд је тврдио да свако од нас зна право значење сваког сна, само не зна да зна и зато мисли да не зна. Јунг је писао да у сваком од нас постоји и неко други кога ми не познајемо. Тај други нам путем снова прича како нас види, другачије него што ми видимо сами себе. И када се нађемо у безизлазној ситуацији, тај други нам може помоћи да променимо ставове, на које нам је сан указао, а који су нас довели у тешку ситуацију.

“Језик снова” није језик који разумијемо. То је “заборављени језик” и ми га морамо поново научити. Тумачити снове значи одгонетнути скривене тајне њихових симбола.Али, нема универзалних симбола. Рацимо, змија у сновима различитих сневача нема исто значење. Она добија значење тек у контексту цијелог сна као и у контексту осталих симбола у сну, животне ситуације снавача укључујући и његове остале снове, односно, серију. Па тако…

- ако сањате змију, не треба одмах да потражите у рјечнику симбола шта она значи, већ, поред тачног описа змије, треба да дате личне асоцијације, шта змија коју сте сањали значи ВАМА. Дакле, змија, као и сви остали симболи нема фиксно значење, али треба да се упитате шта можете да научите од змије у вашем сну. Самим тим што вас може угрозити, јасно нам је да она посједује мудрост и хладнокрвност управо оно што вама највјероватније недостаје

  - послије тога крећете ка општој, архетипској симболици змије. Тражите паралеле у бајкама, митовима и легендама. То није увијек неопходно јер индивидуално значење симбола змије у једном сну може у потпуности задовољити његову поруку

- прикупљен материјал из претходна два корака безвриједан је уколико га не ставите у контекст цијелог сна и ваше животне ситуације укључујући и оне снове који граде серију са тим сном

 

- ако у неком сну имате сложене симболе, као што је на примјер змија са главом лисице, потребно је сваки од њих посебно тумачити и потом их интегрисати (пример: жена која је сањала змију са главом лисице (змија је при том симболизирала њену мајку а с обзиром на њен негативан однос према фигури мајке).

Њено несвијесно се није задовољило тиме да мајку прикаже као “хладну змију” већ је истакло и њено “лисичје обољежје”.

Након тумачења сна жена дуго није могла да се смири што је указало на то да је није примјерена даља архетипска интерпретација сна (у случају када снове тумаче професионалци)  

Велики значај имају и каламбуре у сновима. Примјер: жена сања само једну слику - Наполеона у даљини како пролази. Уочи сна имала је свађу са супругом и није била начисто ко је био крив. У току рада на сну, закључак је био да НАПОЛЕОН представља каламбур за НАПАО МЕ ЛЕОН (име њеног супруга). Тако је одгонетнуто ко је био крив за свађу.  

Бјежите од сановника

За разлику од научног тумачења снова, сановници теже ка поједностављивању и стереотипности, не воде рачуна о многозначности симбола сна који увек имају индивидуално значење. Није свеједно да ли о вину сања научник или алкохоличар, под условом да научник није алкохоличар. Пођимо од једноставног примјера: када неко сања прстен, при тумачењу сна није довољно погледати у сановник или речник симбола и видјети шта тај симбол значи. Треба сазнати каква је осјећања тај прстен побудио у снивачу, како прстен изгледа, коме припада, да ли га снивач неком даје или га је добио, под којим околностима… Ако свему томе додамо чињеницу да се све то речено мора уклопити у цјелокупну атмосферу сна и других симбола у њему, у серију снова, онда је потпуно јасно зашто је тумачење снова путем сановника неприхватљиво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана