Колико је битан први пољубац?

Discovery.com
Колико је битан први пољубац?

Колико је важан први пољубац? Изузетно, судећи по новој студији. Истраживачи са Оксфорд универзитета открили су, као и што су очекивали, да ће жене знатно чешће промjенити своје виђење особе након пољупца.

„Избор партнера и удварање код људи су изузетно комплексни", изјавио је истраживач Робин Данбар.

„У питању је серија тренутака и процијена током којих се људи одлучују на то да ли ће, или не, наставити да дубље улазе у одређену везу. Почетна атракција може укључити фацијалне длаке, физички изглед и социјалне карактеристике. Онда процијена постаје интимнија како се двије особе зближавају и започињу са удварањем, и то је тренутак када долази пољубац", изјавио је он.

Истраживачи су анкетирали више од 900 одраслих особа и тражили од њих да дају одговор на питање: „Колико је по вама пољубац важан у првим етапама везе?".

Открили су неколико различитости у одговорима мушкараца и жена – женама је пољубац био важнији када су у питању везе са дугорочним потенцијалом и у тренуцима који не подразумијевају секс. Заправо, жене су генерално оцијениле пољубац важнијим него мушкарци.

Истраживачи нису били изненађени да се пољубац користи како би се процијенио потенцијални партнер или како би веза наставила да цвијета, али су били изненађени чињеницом да пољубац није био повезан са сексуалним узбуђењем.

Међутим, једна ствар прешла је родне границе - количина пољубаца које један пар размијени може бити индикатор среће у вези.

Резултати истраживања биће објављени у „Журналу људске природе и сексуалног понашања".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана