Кинескиње и Срби - брак за 15 000 евра?

B92
Кинескиње и Срби - брак за 15 000 евра?

Протеклих дана у медијима и на друштвеним мрежама актуелна је прича о фиктивним браковима између кинеских држављанки и држављана Србије. Да ли је заиста тачно да Кинескиње плаћају и до 15 000 евра за брак?

"Кинескиња тражи мушкарца за брак због папира, нуди 10 000 евра. Исплата у ратама."

Ово је само један од огласа који се могу пронаћи на интернету. Позвали смо понуђене бројеве али сви су били непостојећи.

На територији Србије постоји свега осамнаест мјешовитих бракова између кинеских и српских држављана. Кинези спадају у групу нација које су прилично затворене, и ријетко се одлучују за мјешовити брак. Стога закључивање бракова са другим нацијама, па макар и због држављанства, веома је ријетко, објашњавају у одјељену за странце Министарства унутрашњих послова Србије.

"Имамо само три случаја у којима су држављани Кине примљени у наше држављанство.То су управо држављани који потичу из мјешовитих бракова са држављанима Србије који су предходно сходно законскиом условима имали одобрено стално настањење односно стални боравак", казао је за Б92 милош затезало, начелник Одјељења за странце МУП-а Србије.

Сличним информацијама располажу и матичари београдских општина у којима живи највише Кинеза. Матичарка општине Стари град Гордана Зорић тврди да су поменути случајеви кинеско-српских бракова права ријеткост.

"Ми годишње не склопимо више од два брака, а може да прође и година да ниједан кинески брак не буде склопљен", рекла је Зорић потврђујући да на територији општине Стари град таквих случајева нема.

Трагом ове приче дошли смо до преводиоца са кинеског језика који годинама сарађује са Кинезима. Вук Целин каже да је чуо за неколико случајева склапања фиктивних бракова од којих је један у Београду, један у Панчеву а четири у унутрашњости Србије.

Према његовим ријечима, бракови су склопљени прије неколико година али тврдње о великим надокнадама за ту услугу далеко су од истине. Ипак, Целин памти један посебан случај брака из интереса у којем је жена тражила супруга преко интернета.

"Били су у браку чини ми се три месеца и полицијска управа је најавила контролу у кући у којој би требало да живе заједно. Три, четири дана су морали да живе заједно и на крају су добили дете које сад има 5 или 6 година и све се то претворило у једну велику љубав", прича овај преводилац.

Неријетки су и огласи у којима се за надокнаду од педесет евра може наћи фиктивна млада која ће се за брак реванширати великом свотом новца. Међутим, не би требало да дозволите да вас заслијепе велике цифре јер велика зарада на овај начин није реална. Осим тога, ступање у фиктивни брак је кажњиво, а контроле мјешовитих бракова су све ригорозније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана