Како се носити с љубомором партнера?

Агенције
Како се носити с љубомором партнера?

Права доза љубоморе није проблематична ни у једној вези, али танка је линија између луде заљубљености и само лудости...

Љубомора може бити добар подстицај у вези и распламсати успаване страсти, дати назнаке како ће веза изгледати у будућности, али може бити и велико оптерећење.

Љубомора може озбиљно угрозити везу

Ако на почетку везе он каже да му је жао што вас је неки његов потез учинио љубоморном, то је знак да ће и у будућности бити особа од подршке. Ако само одмахне руком и каже да безразложно претјерујете, вјероватно ће исто реаговати и на друге ситуације.

"У дугим везама мало љубоморе може поновно узбуркати страсти јер ће вас тај осјећај подсјетити на оно шта имате", објаснила је за „Women's Health " докторка Хајди Редер, те додала да такве ситуације често воде бољем и страственијем сексуалном животу.

Неколико је студија показало да су жене најчешће љубоморне ако посумњају да је партнер заљубљен у неку другу а мушкарци пак, ако сумњају да им је партнерка невjерна.

А како се носити с љубомором?

Вjерујте својим инстинктима и немојте их занемарити, али немојте да се понашате попут немогуће тинејџерке хистеричним испадом и оптужбама. Прије него што кренете с оптужбама, причекајте минут и тек када се смирите пробајте аргументовано рећи шта вам је засметало.

У том тренутку искористите прилику да на миран начин објасните шта побуђује љубомору. Такође, морате научити да контролишете своје емоције јер у таквим моментима лудост брзо свлада разумно размишљање.

Како уразумити љубоморног партнера?

У свакој непријатној ситуацији попут сусрета с бившим дечком, садашњем партнеру дајте до знања додирима или сличним гестом да је он сада једина особа за вас. Тако неће изгубити самопоуздање и осјећај љубоморе неће расти. Ако вам приговори да сте се загледали у згодног фрајера с друге стране улице, немојте лагати и говорити да сте заправо гледали излог бутка. Нико не пада на то, а помало је и увриједљиво када вас неко тако лаже. Ако се бојите бурне реакције, радије реците да вам је једноставно запео за око или вас подсјећа на пријатеља с факса.

То га није увјерило да нема разлога за љубомору? Питајте га шта мисли да треба да урадите у таквим ситуацијама. Ако су његови захтјеви прихватљиви, покушајте да се договорите и то поштујете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана