Како је настао појам femme fatale?

onaportal.com
Како је настао појам femme fatale?

Интригантна, заводљива, лукава и заносна једном ријечју "femme fatale". Сазнајте како је овај појам уопште ушао у легенду.

Снажне, јаке и упачтљиве жене изражене индивидуалности и сексепила кроз историју су махом носиле епитет "femme fatale" што у буквалном преводу са француског значи "смртоносна жена". Данас је тај појам општеприваћен, углавном означавајући атрактивне, самосталне жене, "кобне" за мушко око и срце.

Кроз историју "femme fatale" су биле често безобзирне припаднице љепшег пола које су у мушкарцима изазивале страст и несавладиву жудњу, наводећи их на опасне и компромитујуће ситуације. Поменути израз први пут се помиње у 19.вијеку, а порекло појма потиче из кругова париских проститутки које су биле омиљена забава господи из високог друштва. Наиме, Европом је прије готово два вијека владала епидемија сифилиса који је, прије појаве пеницилина, био смртоносан, а главни извор зараза биле су управо пријатељице ноћи.

Како крем друштво и угледни мушкарци из свијета политике, умјетности и финансија нису презали од посјета овим заводницама, неријетко су бивали заражени не успијевајући да се излијече. Париско друштво убрзо је овим дамама симболично наденуло име "femme fatale". Касније је тај појам постао све заступљенији, приписујући се свим женама због којих су мушкарци на неки начин "губили главу".

Овај метафоричан назив усталио се и у ријечник популарне културе широм свијета, обиљежавајући све хероине модерног друштва, прослављене жене, али и фиктивне филмске и књижевне ликове. Најбољи пример модерне "фамме fatale" на великим екранима свакако је Кетрин Трамел коју у чувеном остварењу "Ниске страсти" глуми Шерон Стоун, а која у потпуности уништава живот детектива Ника Курана кога игра Макјл Даглас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана