Како да откријете да ли партнеру недостаје емпатије?

GS
Како да откријете да ли партнеру недостаје емпатије?

Неспремност партнера да има досљедну емпатију према нама обично се јавља на три начина.

Поближе је објаснила на које начине можемо препознати недостатак емпатије код партнера.

1. Игнорисање ваших осјећаја

То се може манифестовати, на примјер, кроз занемаривање брига које изражава један партнер, објашњава Леонард.

"Када један партнер показује недостатак разумијевања према осјећајима другог партнера, то може бити штетно за везу. Тај недостатак емпатије ствара раздор у односу", каже терапеуткиња за Psychology Today.

2. Одбацивање ваших осјећаја

"Одбацивање осјећаја други је начин на који партнеру недостаје емпатије. То може значити да вас партнер игнорише када артикулишете осјећај који му се не свиђа", наводи Леонард. Такође, одбацивање осјећаја може значити избјегавање дубоких и важних разговора, што негативно утиче на везу.

3. Осуђивање због препознавања осјећаја

Разговор је кључан за здраву и срећну везу. Дакле, важно је разговарати и о "негативним" осјећајима, попут туге, љутње, несигурности и слично. Проблем настаје када нас партнер, умјесто да поштује што смо признали своје осјећаје, тјера да се стидимоо што смо их признали, истиче терапеуткиња.

"Ваше емоције су оно што вас чини јединственим човјеком. Партнер који одбија ваше право на изражавање емоција, партнер је који је емоционално недоступан. Међутим, партнер који покушава разумјети и поштовати ваше бриге и осјећаје, може бити особа којој можете вјеровати и остати блиски", закључила је Леонард, преноси Индекс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана