Кад љубавној вези треба терапија...

Политика.рс
Кад љубавној вези треба терапија...

Многи људи нису ни свјесни да праве грешку тиме што изједначују љубав са љубавном везом. Мисле да је довољно да пронађу „праву љубав” па да ће аутоматски да остваре веома добру везу и, касније, брак.

У стварности тај аутоматизам не постоји. Свједоци да је тако смо ми који се бавимо терапијом партнерског односа, везе или брака. За терапију пара се одлучују управо они који се снажно воле, али који, упркос томе, нису у стању да успоставе стабилну и квалитетну љубавну везу.

Како је могуће да се двоје воле, али да не могу да остваре задовољавајућу љубавну везу? Разлог је што свако од њих има такву представу о томе како љубавна веза треба да изгледа која се не уклапа са партнеровом. Она, на примјер, очекује од њега, ако је заиста воли, да њене жеље за њега буду приоритет и да се он труди да их испуни.

Он очекује од ње, ако она њега заиста воли, да његове жеље стави на прво мјесто и да их што прије испуни. Зато се њихова љубавна веза претвара у борбу ко ће кога натјерати да испуњава жеље оном другом. А разлике између представа могу да се тичу многих ствари.

Када се људи воле, али не могу да успоставе задовољавајућу дуготрајну и стабилну везу, вјероватно је проблем у томе што имају различите представе о љубавној вези. Посљедице су да се често свађају, раскидају, након чега се страсно мире, јасно показујући другима и себи да не могу без оног другога, али ни са оним другим. Овакве везе постају веома напорне послије довољно дугог периода нестабилности, што на крају доводи до коначног раскида.

Шанса која би могла да оваквом пару помогне да спаси своју везу је да потражи помоћ стручњака – психотерапеута који је специјализован за рад са паровима и брачним друговима.

Задатак овог стручњака је да помогне пару да освијести своја очекивања од везе и од другог партнера, да им помогне да препознају оне аспекте у којима се слажу, као и оне аспекте односа и живота у којима постоје важне разлике.

Након што помогне да се јасно дефинишу и освијетле важне разлике у представи о љубавној вези, партнерски терапеут помаже пару да се договори, да нађе рјешење, да пронађе онај начин понашања који је прихватљив и једном и другом партнеру. То некада успијева, а некада не. Успјешност је таква да свакако вриједи покушати.

Многи људи који су у незадовољавајућем партнерском односу – поготову мушкарци – имају отпор да своју интиму представе непознатој особи: терапеуту. Начин самопомоћи је јасно разумијевање своје и партнерове представе о томе како треба да изгледа задовољавајућа љубавна веза. Већ само увиђање разлике љубави и љубавне везе може да буде љековито.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана