Кад је вријеме за губљење невиности?

Агенције
Кад је вријеме за губљење невиности?

Људи који чекају да изгубе невиност у двадесетим годинама живота, касније се обично упуштају у срећне везе, за разлику од особа које испробају секс у тинејџерским годинама, показала је нова студија.

Истраживање спроведено на Универзитету у Тексасу открила је да особе које апстинирају до 20-тих година обично су завршавале факултете и добијале добро плаћене послове.

Такође, имале су мање сексуалних партнера касније у животу, али и мање шансе за брак.

Истраживање објављено у журналу “Psychological Scinece” посматрали су и испитивали 1.659 браће и сестара старости између 16 и 29 година.

Биљежењем времена када је ко од њих изгубио невиност, тим предвођен научницом Пејџ Харден покушао је да открије вријеме “сексуалне иницијације” и да ли оно утиче на друге сфере живота.

“Особе које се упусте у интимне односе када превазиђу тинејџерско доба, дакле когнитивно и емотивно зрели, могу научити да ефикасније одржавају везе, у односу на оне који су много прије испробали секс”, каже др Харден.

Студија је користила податке Националне лонгитудиналне студије о здрављу адолесцената која је класификовала учеснике са сексуалним искуством према времену када су изгубили невиност: млађи од 15 година као “рано”, они који су имали први секс између 15. и 19. године као “на вријеме”, и они који су били старији од 19 година када су први пут имали партнера као “касније”.

Њихова каснија успјешност у остваривању емотивних веза доказано је зависила од периода губљења невиности, чак и када су научници у обзир узели и приходе, религиозност, етничке разлике, индекс тјелесне масе или атрактивност особе.

Др Харден каже да вријеме у које се одиграо први сексуални однос предвиђа квалитет и стабилност веза у одраслом добу.

“Могуће је међутим да су особе које су се касно упустиле у сексуалне односе помало избирљиве, због чега касније ријеђе ступају у брак”, каже она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана