Истраживање потврдило: За љубав ипак битан изглед

Index.hr
Истраживање потврдило: За љубав ипак битан изглед

Нови истраживање спроведено од стране Хариса Интерактива срушило је мит да је за успјешну везу потребна само љубав.

Истраживање је окупило више од 1000 жена и мушкараца како би се одгонетнуо одговор на питање колико је заправо физичка привлачност битна у везама на дуље стазе, извјештава Хуфингтонпост.

Испитаницима су поставили питања која нам свима прођу кроз мисли, али их ријетко постављамо наглас: “Колико сте задовољни с изгледом властитог партнера?” те “Што мислите, колико је партнер задовољан вашим изгледом?”

Задовољство у вези је тешко одржати

Затим су се фокусирали на питање би ли људи били сретнији кад би њихови партнери поклањали више пажње властитом изгледу те која им је физичка ставка најбитнија. Резултати су врло интересантни.

Нема сумње да срећа пара увелике овиси о њиховој емотивној повезаности, но то је данас далеко од довољног да би се веза одржала. С обзиром на то да је животни вијек човјека све дуљи, идеална би веза између двоје људи трајала око 70-80 година, што је изнимно дуг период чак и за оне најоданије, најприврженије и најзаљубљеније.

Неки се социолози питају јесу ли дуговјечни бракови ствар прошлости, док економисти пак на овај феномен гледају с друге стране. Брак је некад представљао институцију помоћу које су жене биле збрињаване материјално те је омогућавао дјеци да буду одгајана од стране оба родитеља. Али томе више није тако, жене се све више одлучују за самохрано мајчинство, често због разлога тог што зарађују довољно да би уздржавале и себе и своје потомке, а муж им као потпора у финанцијском смислу више није потребан.

Колико је битан физички изглед

Питајући парове у различитим фазама везе што мисле о партнеровом изгледу, уочава се једна битна ставка која нам говори колико заправо подцјењујемо битност физичког изгледа. Истраживање такођер наглашава разлику између парова који живе заједно од 1-7 година, 8-14 година те 15-21 годину, а такођер и разлику између мушког и женског рода.

78 посто парова сматра да је физички изглед врло битан, поготово у првих 7 година везе. Што су људи дуље у везама, емотивни фактори постају битнијима. Добра комуникација и заједнички интереси помажу одржати међусобну привлачност чак и у случају да се је изглед промијенио.

Ово вриједи и за обрнуту ситуацију. Ако се је пар физички јако привлачио, а у међувремену су се у однос увукле негативне емоције - физичка ће привлачност нестати.

Сасвим очекивано, закључено је да је мушкарцима физички изглед пуно битнији него што је то женама. Кад процјењују колико им је жена привлачна, 62 посто мушкарца најприје ће гледати лице, док ће 53 посто њих најприје примијетити тијело.

Но ни жене не заостају превише за овим резултатима. 50 посто жена закључило је да је лице мушкарца најбитније, док се 39 посто њих ипак одлучило ставити тијело на прво мјесто.

За оба су спола најважнији фактори привлачности очи, кожа и усне.

Различитости реакција на старење партнера такођер су занимљива тема. Наиме, мушкарци су забринутији за назнаке старења лица својих партнерица, поготово у првих 7 година везе, но њихова забринутост с временом јењава. 92 посто парова закључило је како су њихове везе биле здравије кад су се обоје осјећали самопоуздано у вези свога изгледа.

52 посто жена и мушкараца изјавили су како би вољели да њихови партнери више времена проводе око уређења властитог изгледа. Сматрају да би то увелике утјецало на побољшање квалитете односа.

Закључак

Ово нам је истраживање показало да љубав ипак није слијепа. Без сумње, парови би требали радити на емотивној повезаности, али би исто толико пажње требали посвећивати физичком изгледу. Вријеме је да прихватимо чињеницу коју знамо сви, али си ју понекад не желимо признати - изглед је такођер врло битан!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана