Имате смањену потребу за сексом?

B92
Имате смањену потребу за сексом?

Послије напорног дана на послу, свакодневне бриге око породице и куће, одржавања контакта с пријатељима коме још секс пада на памет увече када легне у кревет?

Убрзан темпо живота нас чини ментално и физички исцрпљеним, па и кад легнемо, у глави нам се мотају мисли о неријешеним проблемима.

Упркос све отворенијој комуникацији о интими и проблемима који се стварају на том пољу, запажен је тренд код жена да не желе да признају да имају све мању, па чак и никакву, потребу за сексом.

Стучњаци су у раду са пацијенткињама открили да је мањак жеље углавном узрокован хроничним умором, старењем, слабом комуникацијом и недостатком интимности са партнером, затим стилом живота, стресом, као и разним хормонским поремећаји који прате сваку жену током живота услијед порођаја, менопаузе и узимања контрацептивнх средстава.

У чему је у ствари проблем?

Истраживачи из различитих области су покушали да установе узроке смањеног либида код жена и боље објасне овај растући феномен. Једни тврде да је проблем у женској психи која прави блокаду када је сексуална жеља у питању, док други тврде ја де узрок физичке природе, односно да је за све крив умор. Ипак слажу се да је све повезано односно да коцкице морају да се склопе како би све функционисало.

Сексуална жеља код жена је испреплетен систем хемије у мозгу, емоција и других фактора, те ријешење за овај растући феномен није лако пронаћи.

Не постоји једноставно рјешење, терапија или пилула која ће повећати женски либидо. Умањена жеља за сексом захтјева озбиљан приступ који ће укључити емотивни, ментални и физички ниво.

Рјешење проблема

За рјешење једног овако комплексног проблема неопходно је узети све факторе (ментални, физички и емотивни) у обзир и видјети који је од њих "главни кривац". Стручњаци су дошли до открића да је потребно само једно негативно искуство сексуалне природе за настанак проблема!

Рјешење је наравно у суочавању са проблемом било да се ради о емотивном незадовољству или да је ствар физичке природе попут болних односа, хормонских дисбаланса или нечег другог, али и проналажењу нових начина за увећање либида попут нових сексуалних стимуланса на које жене позитивно реагују.

Занимљиво је да се жеља код жена може повећати и једноставним стварима као што су дијељење комплимената, ситне пажње и флертовање. Битно је и запамтити да је за жељу и узбуђење код жена потребно да учествују сва њена чула. Трик је препознати покретач и подјелити тајну са партнером како би обоје поново уживали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана