Имаа ли мушка плодност има границу?

Aгенције
Имаа ли мушка плодност има границу?

Најстарији отац на свијету, који је у својој деведесетшестој години добио сина, тврди да неће имати више дјеце. Међутим, уколико би поново желио да обори свој рекорд за неколико година, да ли би му биологија то дозволила?

Иако се продукција сперме наставља све до саме смрти, велика је заблуда да биолошки сат куцама искључиво женама.

Ефекти старења и утицај година на плодност знатно је мање проучаван код мушкараца него код жена, али истраживања показују да квалитет сперме опада како мушкарци старе.

Студија објављена 2004. године у журналу Obstetruc and Gynecikigy показала је на узорцима код парова који користе оплођивање ин витро да свака додатна година код мушкарца повећава шансе за неуспjех оплодње за 11 одсто.

Поједини докази указују на то да се са годинама повећава шанса да ће мушкарци добити диjете са одређеним генетским поремећајима.

Насумичне мутације у мушкој сперми повећавају се како он стари, што може довести до преношења генетских мутација потомку.

Посљедња истраживања Национабадемималне лабораторије Беркли показала су да исхрана богата витамином Ц, антиоксидансима, витамином Е и фолатима (посљедња 4 се налазе у ) може спријечити оштећење ДНК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана