И мушкарце мучи климакс

Новости
И мушкарце мучи климакс

И мушкарци послије 50. године улазе у климакс, само што су промјене које се њима дешавају много спорије и мање видљиве него код жена.

Свакој жени је јасно када је ушла у менопаузу, због губљења менструалног циклуса, док се синдром смањења мушких полних хормона односно андропауза испољава у смањењу сексуалне жеље и енергије уопште, појави гојазности, променама расположења...

- Пошто мушки хормон није везан само за секс већ је и мотор физичке и моторне активности, не долази само до слабљења сексуалне функције, већ се појављују и несаница, умор, слабљење мишићне масе, депресија - објашњава професор др Сава Мићић, директор Института за урологију Клиничког центра Србије. - Битна разлика је што код мушког пола не долази до промена тако нагло као код жена. Сваки мушкарац прође кроз ту фазу, само је питање у којој мери ће се симптоми испољити. Код неког се то јавља са 50, а код неког са 70 година.

Професор Мићић подсјећа да се просјечна дужина живота у протеклих 100 година дуплирала и да сада мушкарци дочекају дубоку старост. Због тога има више људи који су потпуно здрави, али имају симптоме андропаузе, а то је и разлог што се о овој појави више зна и говори него раније.

Навикну се на тегобе пошто је сексуалност код мушкараца изражена до смрти, слабљење сексуалне функције је најчешћи разлог зашто се јављају урологу - каже др Мићић. - Обично долазе са проблемом сексуалне жеље, затим због депресије, несанице и проблема са мокрењем. Има људи који се адаптирају на свој проблем и пет пута устају због мокрења, а не схватају да то може да се реши. Чак 40 одсто мушкараца јавило нам се на наговор жена, јер оне више нису могле да поднесу да њихови партнери устају по неколико пута ноћу да би ишли до тоалета. Зато је важно причати о оваквим темама, јер када људи знају да постоји могућност да се нека од ових ситуација поправи они траже помоћ лекара.

- Постоје упитници од десетак питања на која би сваки мушкарац старији од 40 година требало да одговори - напомиње наш саговорник. - Пацијентима који дођу, јер тврде да су под стресом или имају инфекцију, дајемо тај контролни упитник. На основу одговора и кроз разговор већ се може наслутити да ли је мушкарац у андропаузи. Осим узимања података, ураде се тестови из крви, преглед и измери се ниво мушког хормона.

Постављање дијагнозе подразумјева темељно испитивање свих органских система и одређивање хормонског статуса.

- Кад се утврди да се ради о андропаузи, основна терапија је надокнада тестостерона - објашњава професор Мићић. - Пре започињања терапије веома је битно да уролог искључи постојање карцинома простате на основу анализе тумор-маркера ПСА, ректалног прегледа и ултразвука. Такође, треба бити обазрив са применом тестостерона код неких болести јетре, кардиоваскуларног система и бубрежних болести. Ако видимо да су вредности тестостерона у односу на вредности тог годишта значајно опале уводимо терапију - хормоне и витамине. Пацијенту предлажемо да повећа физичку активност и смањи тјелесну тежину, регулише шећер и повишени крвни притисак.

Доктор напомиње да старијим мушкарцима са овим тегобама прија медитеранска исхрана и промена начина живота. Ако имају проблем са сексуалном функцијом додају се љекови који су безбједни у превазилажењу тог проблема.

Терапија траје око три мјесеца. Неко се одмах стабилизује, а неком је потребно вријеме. Професор Мићић тврди да се оваквим пацијентима увијек може помоћи, једино је важно препознати проблем. Нема потребе да се те тегобе трпе, јер се оне могу санирати да би се квалитет живота у старости побољшао.

ТЕСТ Да ли сте у андропаузи?

1. Да ли имате смањење снаге и живости?

2. Да ли вам недостаје енергија у вашим активностима?

3. Да ли вам је смањена сексуална жеља?

4. Да ли сте више нерасположени и тужни него уобичајено?

5. Да ли сте нижи, у вашој тјелесној висини?

6. Да ли сте примјетили да вам се смањила радост и уживање у животу?

7. Ако сте се бавили спортом, да ли се смањила ваша способност да упражњавате спорт?

8. Да ли вас се скоро битно смањила ваша радна способност?

9. Да ли су ваше ерекције и даље чврсте?

10. Да ли вам се спава послије вечере?

*Ако сте на већину ових питања одговорили са “да” вјероватно сте већ у андропаузи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана