Ево зашто се заљубљујемо у оне који не показују интересовање за нас

Б92
Ево зашто се заљубљујемо у оне који не показују интересовање за нас

Знамо добро ону чувену истину да увијек највише желимо оно што не можемо да имамо. У људској природи је да осваја оне што је недостижно. Због нашег великог ега, особа која нас одбија постаје предмет наше жеље.

У ситуацијама када нам онај у ког смо заљубљене покаже да нас је примјетио и да жели са нама нешто више, ми губимо интересовање. Научени смо да глумимо освајаче. За то су заслужни љубавни филмова који нас уче да освајамо, да се боримо за неку особу, само што у таквим филмовима освајач не бива охлађен на крају.


Научили смо да не добијамо лако оно што желимо- уживамо у успонима и падовима који долазе у љубави за коју се боримо. Осјећамо се лепо када освајамо нешто што вреди нашег труда.

Постоји и пуно биолошких разлога због којих нас привлаче људи које ми сматрамо бољим од нас. Еволутивна је тежња да се створи што боље потомство. Нас привлаче људи који изгледају здраво, јако и поуздано а да су при том нежни, осјећајни и заштитнички настројени. Без обзира да ли желимо да са том особом имамо потомство или не, ми тражимо идеалног партнера у сваком смислу. Подсвијесно желимо гене који ће у комбинацији са нашим остварити лијепо потомство. Међутим, ако нам се неко нуди на тацни у стању смо да га сматрамо лошијим од нас.

У природи је човјека да се осјећа да није вредан љубави. Део нас је несигуран око вриједности коју посједујемо. Када се појави неко ко покаже интересовање према нама ми смо склони да мислимо да смо мање вриједни.

Ако нас неко воли превише мислимо да нешто с њим није у реду. Ако нас неко не воли довољно, мислимо да можемо боље. А ако се неком не допадамо спремни смо да се одмах заљубимо и да на сваки начин покушамо да освојимо ту особу.

Морамо да научимо да игноришемо его уколико желимо да нам се овакве ствари не дешавају више, то је сте тежак рад на себи али је уједно и јако користан зато што када се ријешимо его постајемо слободни за безброј лијепих искуства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана