Двије ријечи које мушкарац НИКАДА не смије да изговори

Агенције
Двије ријечи које мушкарац НИКАДА не смије да изговори

На први поглед дјелују безазлено: благо подсјећање да удахнете дубоко, избројите до десет, опустите се, сагледате ситуацију из другачије перспективе и тиме спречите ефекат лавине. Проблем је у томе што када мушкарац упути "Смири се" жени, ефекат нипошто није умирујући.

- Мушкарци су у начелу тако саздани да у условима појачане напетости покушавају да успоставе контролу над ситуацијом. Ако је партнерка изнервирана, они ће, у покушају да смире духове, највјероватније употребити фразу "смири се", али нису свјесни да на тај начин ствари заправо чине још горим- објашњава њујоршки брачни и породични терапеут Пол Хоукмајер.

Зашто мушкарци никада не би требало да упуте жени ове ријечи и како да се поставите ако ваш партнер то ипак учини.

ПРЕЗРИВЕ СУ

Рецимо да сте љути зато што је позвао у госте свог пријатеља кога ви не подносите и то баш оне вечери коју сте резервисали за излазак или да по ко зна који пут расправљате о истом проблему у вашој вези.

"Смири се", каже он, али ви чујете: "Неразумна си".
Хоукмајер каже да већина жена тумачи ове ријечи као знак да мушкарац сматра да су њена осјећања неоправдана.

- Када је узнемирена, посљедње што жели да чује јесте да је изгубила контролу и да њена осјећања нису на мјесту. Нико не жели да се осјећа као неразумна особа.  

НИЧЕМУ НЕ КОРИСТЕ
Да, љути сте. У то нема сумње, али ако вам он то каже тим ријечима, то сигурно неће рјешити проблем.

- "Смири се" је фраза која не рјешава проблем зато што људи у начелу не воле да им неко диктира како ће се осјећати - објашњава Хоукмајер.

А ако и нисте били (толико) узнемирени, ове двије "безазлене" ријечи утицаће да размирица поприми знатно веће размјере.

ПОДЛЕ СУ
- Неки мушкарци заиста користе ову фразу да би смирили ситуацију, а за неке је то манипулативна тактика када се осјећају немоћно - истиче Хоукмајер, који овакав потез назива класичном пројекцијом.
Када је мушкарац љут и почиње да губи контролу над ситуацијом, он ће рећи жени да је љута и ван себе. Ако она реагује на очекивани начин, тиме што ће бити се узнемиренија, он у томе види оправдање за властита осјећања.

Дакле, шта да радите када ваш партнер посегне за овим ријечима у критичном тренутку? Хоукмајер има изненађујуће рјешење:

- Дајте му за право. Мирно му реците: "Да, љута сам и моја осјећања су оправдана." Након тога му предложите да се раздвојите како бисте се охладили, позовите пријатељицу да се испричате или прошетајте. Шетња ће подстаћи лучење ендорфина, природних неуротрансмитера који поправљају расположење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана