До бољег секса у неколико корака

Агенције
До бољег секса у неколико корака

Затворите очи... A сад признајте: колико је секунди прошло прије него што сте помислили на секс? Редован секс (и редовна мастурбација, ако сте лошије среће) позитивно утичу на физичко и ментално здравље, преносе агенције.

Већина људи о сексу размишља прилично често, у најразличитијим прилкама - на послу, док чека у реду у пошти, код куће, на предавањима, у превозу, а разумљиво је и зашто: секс чини да се осјећамо добро, повећава степен нашег задовољства животом, подстиче наш имуни систем и животну енергију.

Aли, колико смо у ствари задовољни својим сексуалним животом, и можемо ли нешто да урадимо да бисмо више уживали?
Прво мало статистике: Просјечан човек, у сексу ће уживати свега 85 пута годишње, значи једном у четири-пет дана.

Сваки пут, оргазам ће доживјети око 75 одсто мушкараца и само 29 одсто жена, а од преосталих дама, свака друга ће исфолирати оргазам.

Aли, ако питате људе да ли су у начелу задовољни својим сексуалним животом, око 70 одсто њих ће рећи да су задовољни (што је потпуно невјероватно кад узмете у обзир податке из претходног пасуса).

Тај проценат је и виши код оних који су свјеже заљубљени (79 одсто), што је донекле разумљиво, а опада кад је ријеч о особама у дугогодишњим везама (50 одсто).

И међу половима је уочљива разлика: сексом је задовољно 83 одсто мушкараца, и око 59 одсто жена, а и мушкарци и жене желе - више секса. Очекивано.

Па, да видимо, шта може да се уради да би доброг секса било више.

Мастурбација

Мастурбација неће учинити да мање жудите за партнером. (Нити ће вам од ње израсти длаке по длановима.) Самозадовољавање ће вам помоћи да упознате своје тијело, да утврдите како реагујете на различите врсте додира, повећаће вашу самосвијест, и учинити ваш сексуални живот здравијим.

Иако је мастурбација често табу тема за дискусију и предмет неприличних шала, то је у ствари озбиљно “средство” које ће допринети интензивнијем сексуалном задовољству.

Не постоји погрешан начин за постизање оргазма, нити постоји правило колико често треба да мастурбирате.

Aко желите да ствар учините занимљивијом, самозадовољавајте се пред партнером, то је добар начин да интензивирате осјећај блискости.

Осим тога, тако му можете дати корисне идеје, на крају крајева, нико не може знати боље за каквим додирима чезнете од вас самих.

Изгледајте секси да бисте се осјећали секси

За уживање у сексу пресудно је наше ментално стање.

Aко имате негативну слику о сопственом тијелу, рецимо ако вас мучи вишак килограма, целулит или изглед груди, ако се за вријеме секса оптерећујете тиме како изгледате и да ли је ваш партнер регистровао неку од тих (углавном умишљених) мана, можете да се поздравите са уживањем.

И са оргазмом.

Шта можете да урадите?

Један од начина да се изборите са тим је да редовно вјежбате.

Вјежбање ће вам помоћи да се осјећате добро у сопственом тијелу, али и да повећате издржљивост и побољшате циркулацију, што ће допринијети сексуалном задовољству.

Покушајте да се посветите јоги, шетајте или идите на пливање, ако будете упорни, убрзо ћете видјети резултате и на физичком и на менталном плану.

И, на крају, умјесто да размишљате само о ономе што вам се не свиђа на сопственом тијелу, фокусирајте се на оно што волите на себи.

Водите љубав под свјетлима, научите да се осјећате секси у својој кожи.

У крајњој линији, то је ионако једина коју имате на располагању, тако да би било боље да је заволите.

Пробајте да остварите фантазије

Када размишљате о “улогама”, шта вам пада на ум?

Секси секретарица, мало везивања или претварање да сте странци?

Мало глуме није на одмет, све док се обоје слажете са тим.

За који год “сценарио” да се одлучите, циљ оваквих и сличних игрица је да вам помогну да се ослободите инхибиција и зачине доживљај.

Повремено “ускакање” у различите улоге може бити добар пут ка бољем сексу, нарочито ако сте дуго у вези, јер доноси дашак непознатог и омогућава вам да сагледате и партнера и ваш однос из нове, свеже перспективе.

Пробајте, можда вам се допадне.

Ојачајте мишиће карлице

Кардио вјежбе добре су за срце, вјежбе снаге за кости, а Кегелове вјежбе чуда чине за сексуални живот.

Вјежбе су дискретне и неће вам одузети много времена.

Довољно је да неколико минута у току дана стежете и опуштате мишиће карличног дна (оне које стегнете кад вам се припишки, а морате да се стрпите) наизмјенично, по пет секунди.

Послије неког времена примјетићете да су вам оргазми интензивнији, а мушкарци ће вјероватно доживљавати снажнију ерекцију.

Борите се против рутине

Пољубац овдје, додир тамо, мисионаркса поза или “она одозго”... И готово.

Наравно, требало би да знате шта ће и вас и партнера сигурно довести до оргазма, али пазите да се не опустите кад утврдите шта обоје волите.

Повремено искочите из устаљене шеме, пробајте нешто ново, чак и ако се ствари не буду развијале како сте очекивали, бар ћете се обоје насмијати.

Ово важи и за мјесто.

Спаваћа соба није једина просторија у којој можете да уживате у сексу.

Ово, наравно, не значи да морате да имате секс на јавном мјесту, али кухиња, купатило или аутомобил могу бити згодно освјежење.

Експериментишите са лубрикантима

Предига је понекад више него довољна, али понекад без обзира на жељу може бити проблема.

Не би било лоше да увијек при руци имате неки лубрикант на бази воде.

Чак и када сте обоје довољно узбуђени, употреба лубриканата може повећати задовољство јер доноси осјећај другачији од оног на који сте навикли.

Нарочито су корисни ако уживате у сексу под тушем, рецимо.

И, ако вам не одговара први који сте испробали, покушавајте даље, испробајте оне који имају ефекат хлађења, загријавања или различите укусе.

Кажите шта желите

Желите да вас партнер додирује на одређени начин?

Реците то наглас.

Или, још боље, покажите му.

Aко се стидите да кажете шта желите, не можете очекивати да то и добијете.

Разговарајте са партнером о ономе што бисте жељели да пробате, за чиме чезнете или шта бисте ви жељели да урадите њему или њој.

Подијелите фантазије, то је једини начин да их проживите.

Aко будете чекали да вам неко прочита мисли, начекаћете се...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана