Диплома повећава шансу за удају

Index.hr
Диплома повећава шансу за удају

Ово је добра вијест за све високо образоване жене диљем свијета.

Наиме, још су у 50-им годинама прошлог вијека високо образоване жене имале мање шансе за удају до своје четрдесете године од својих средњошколских колегица за чак 15 посто.

На крају се свело на то да су једне гањале каријеру, док су друге гањале потенцијалне мужеве. Према новом истраживању социолога с NCU-а, ова се разлика свела на минимум од 2 посто. Данас је 75 посто жена с дипломом удано до своје четрдесете, а исто вриједи за 70 посто цура са средњом школом и 60 посто њих са завршеном основном.

“Брак је постао више питањем избора, с обзиром на то да секс, заједнички живот те потомци више нису толико питање брачног статуса. Због таквих се ствари парови више обазиру на финанцијско питање него на било које друго прије него што уђу у брак. Високо образовани парови прије ће наћи добар посао и створити добре финанцијске темеље прије него што се вјенчају, за разлику од мање образованих парова. Потоњи су такође подложни уваженом мишљењу да је брак за оне који имају довољно материјалних и финанцијских средстава па често ову институцију одгађају до тренутка кад буду сасвим спремни. Едукација је за брак постала одскочном даском, за разлику од прије кад је представљала камен спотицања”, изјавила је Пола Ингланд - једна од водитељица истраживања.

Такође је нагласила како образованији мушкарци своје жене третирају као себи једнаке, а то жене дуље држи у браку. Студија је показала и како едукација утјече на срећу жена. Наиме, Стефани Конц - професорица историје И породичних студија, назначила је да су жене, које се нису удале до својих педесетих, сретне готово као и оне које су у задовољавајућим браковима, те су обје скупине сретније од жена које иза себе имају развод. Ингланд и Берак тврде како су успјех на послу те срећа у приватном животу уско повезани - они који имају успјешну каријеру, прије ће имати сређен приватни живот, за разлику од осталих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана