Девет типова љубави које ћете доживjети у животу

wannabemagazine.com
Девет типова љубави које ћете доживjети у животу

Љубав је попут универзалне енергије… Свепрожимајућа и свеприсутна. Међутим, ми смо ти који јој дајемо конкретан облик и изражај, оживљавамо је у себи, у разним ситуацијама, са различитим људима, у разним односима. Некада је лако покренути ту љубавну енергију, некад се чини мало тежим. Све је ствар тренутка, околности и наше свијести о томе шта можемо да дамо, а шта да примимо, као и наше жеље и избора у томе коју ћемо љубавну мелодију да компонујемо и какав љубавни плес ћемо заиграти уз њу. Осврните се око себе, посматрајте, ослушкујте љубав која зрачи у вама и кроз вас… Ових девет типова љубави вам могу помоћи у том љубавном разоткривању.

Платонска љубав

Платонска љубав је најједноставнија од свих типова љубави. Она је чиста и пријатељска, без сексуалне и дубље емотивне везаности, некад је доживљавамо врло рано у дјетињству када још нисмо свесних својих нагона и сексуалних афинитета. То је она врста љубави коју гајимо према рођацима, блиским пријатељима из дјетињства, чак и према неколицини одраслих пријатеља који су поред нас. Да ли се сјећате када вам је пријатељ по први пут у животу недостајао? То је вјероватно био тренутак када сте први пут доживјели платонску љубав.

Симпатије

Сјећате ли се првих симпатија? Сви смо прошли кроз то незаборавно искуство! Први пут када вам се допао неко, добро познат осјећај у стомаку, такозвани лептирићи, романтична сањарења, писање дневника и бројни несташлуци, као што је кикотање и неспретно понашање сваки пут када изненада сретнете своју симпатију. Некада су наше симпатије биле имагинарне и недостижне, познати глумици и глумице, холивудске звијезде, чак и професори и професорице којима смо се дивили. Некада, постојала је јака наклоност према неком, али нисмо жељели да угрозимо наше романтичне мисли, нашу опијеност романтичним маштаријама, тако што бисмо ишта предузели по том питању. Познато?

Неузвраћена љубав

Ово је она врста љубави која је неминовно пропраћена патњом, разочарањима, тугом и сломљеним срцем… Већина нас је искуси бар једном у животу. Има нечег романтичног и поетског у љубавним јадима. У супротном, не би било толико инспирације за писање љубавних пјесама, прича, романа и уопште бављење темом љубави. Можда нам је овај тип љубави потребан да бисмо, једном када наиђе неко ко ће нам истом мјером узвратити, били спремнији да дајемо и више цијенимо љубав коју имамо.

Опсесивна љубав

Да ли сте се некад осјетили као робови љубави? Да ли сте некад искусили љубавну зависност? Можда вам се чинило да је ваш живот без особе коју волите бесмислен и празан… Опсесивност у љубави обично доживљавају млади људи, такозвани почетници у љубави и романтичним везама… Често настаје као посљедица сломљеног срца и неузвраћене љубави. Оно што нам је раније недостајало сад покушавамо надокнадити претјераном љубављу. Опсесивни љубавници су обично уплашени, несигурни и претјерано зависни од партнера и односа. Но, и овакав тип љубави нам је потребан да бисмо расли и развили своје љубавно умијеће до вишег, зрелијег нивоа.

Себична љубав

Себична љубав је паметна. Она се креће у оквиру личних прорачуна. Њен мото је “узимај што више за себе, немој да дајеш уколико ти се то неће исплатити”. Себична љубав укључује двије особе, које су заљубљене у једну особу. Такве љубави граде егоманијаци, нарциси, истински заљубљеници у себе, неријетко они који су неспособни да дају. Међутим, примање без давања на крају особу која превише добија чини усамљеном и незадовољном, јер ипак, најиспуњенији смо управо због тога што дајемо. Ова љубав нам може помоћи у учењу како да волимо и себе и друге. Она нам може указати на личне заблуде и грешке.

Неодољива љубав

Ова љубав је слатка, интензивна, подстицајна, али кратког даха. Спонтана је и брзо се заборавља. Обично траје неколико секунди, највише пар минута. Да ли сте љубитељи слатких животиња, или волите аутомобиле, природу, украсе, одјећу…? Некада осјећамо свепрожимајућу љубав према нечему, и то не мора бити нека особа. Осјећамо топлину и наклоност када, на примјер, гледамо слике или видео клипове са слатким животињама. Наравно, неко може развити дубоку наколоност према свом љубимцу или животњима уопште, чак и према одређеним стварима, као што је гардероба или аутомобили, али овде је ријеч о оној неодољивој, краткотрајној сензацији и осјећају слатке љубави када угледамо нешто због чега нам срце заигра на тренутак.

Страствена љубав

Ово је врста љубави која настаје и заснива се на међусобној пожуди. То је тип љубави који се развија према особи која вас, изнад свега, невјероватно сексуално привлачи. У оваквим односима све се врти око кревета. Недостатак романтике, бриге, емоционалне везаности и њежног односа оно је што ову љубав чини некомплетном.

Романтична љубав

Љубав се посматра кроз ружичасте наочаре. Уз вољену особу цијели свијет изгледа љепше. Мото ове љубави је “што више времена проводити са вољеном особом”, чак и кад нисте заједно, маштате о времену које сте провели заједно или жељно ишчекујете сљедећи сусрет. Срећни сте. Ваш партнер је срећан, и као да цијели свијет пјева вашу љубаву пјесму, али само ви потпуно уживате у заједничком плесу.

Безусловна љубав

Најузвишенији облик љубави. Свакако није лако доживјети ову врсту љубави и ријетки су они који је доживе током свог живота. Волите ли неку особу више од себе? Да ли бринете о њој више него о ичему другом? Онда постоји шанса да сте доживели ову врсту љубави. Ово је онај тип љубави који најчешће срећемо у романима и бајкама. Зато је многи виде као недостижну и утопистичку. Но, већина људи је у потрази за овом врстом љубави током цијелог живота. Уколико несебично дајете, безусловно волите другу особу и бринете о њеним потребама без размишљања о себи, вјероватно спадате у ону ријетку групу срећника и срећница који су храбро и пожртвовано крочили на пут праве љубави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана