Данас НИЈЕ најтужнији дан у години

Aгенције
Данас НИЈЕ најтужнији дан у години

Уколико нисте чули, 21. јануар је наводно најтужнији дан у 2013.години. Међутим, да ли је и зашто се трећи понједељак у јануару сматра најдепресивнијим даном у години?

Идеја је почела када је 2005. године др Клиф Арнал, психолог, открио једначину којом се рачуна најтужнији дан у години. Једначина узима у обзир вријеме, количину дугова које имамо након празника и систем њихових отплаћивања, вријеме које је прошло од Божића, ниво мотивације али и све пропале новогодишње одлуке.

Иако једначина и даље стоји на његовом сајту, чињеница је да се овај рад није појавио у било ком референтном научном часопису а и сам Арнал је признао да не мисли да је његова једначина претерано корисна и тачна.

Да би се она научно доказала, требало би пронаћи велику групу људи и мјерити сваки од ових фактора у њиховом животу сваког дана и тако цијеле године. Иако једначина изгледа лијепо на папиру, психолози тврде да ни једна од људских емоција не може бити предвидива једначином.

Наравно да постоје сезонске промјене расположења али је занимљиво да хладни и мрачни зимски мјесеци нису периоди када се изврши највише самоубистава. Студија спроведена у 20 различитих земаља утврдила је да су годишња доба са највишом стопом самоубистава пролеће и почетак љета.

Многи почињу да се осјећају веселије када крене топло вријеме и када цвијеће крене да цвјета а птице да пјевају. Међутим, лијепо вријеме и пролеће, неке људе учине још тужнијима јер за њих баш тада све изгледа безнадежно.

Замислите да све око вас цвјета а ви се изнутра осјећате лоше. Поједини истраживачи мисле да сунчев сјај изазива импулсивне реакције док други тврде да како се вријеме побољша људи добију додатну енергију.

Зашто не волимо понедјељке?

Пошто смо утврдили да самоубиства нису чешћа у јануару и да је депресија узрокована бројним факторима, долазимо до логичног закључка да је немогуће да сви људи пате од ње у исто вријеме а камоли баш тог једног дана.

У свакодневном говору пречесто користимо ријеч “депресиван” а у ствари мислимо на мало лоше расположење што је потпуно другачије од клиничке депресије и суицидалних осјећаја, које посједује свако ко болује од депресије.

Студије су утврдиле да ако питате људе како су се осјећали у прошлости, они ће вам сигурно рећи да су се лошије осјећали понедјељком. Међутим склони смо томе да дозволимо да на наше сећање утиче идеја о томе како би требало да се осјећамо. Постоји јако вјеровање да не волимо понедјељке.

У раду који је, прошле године, објављен у Журналу позитивне психологије, донешен је закључак да не постоји ништа специјално лоше у вези са понедјељком. У студији у којој је учествовало 340.000 људи су пријављивали да се најбоље осјећају петком. И то је једини дан који су издвајали као дан када је њихово расположење другачије.

Не само да је депресивни понедељак мит, већ је и идеја да не волимо понедјељак неистинита. И не сумњајте, у годинама које су пред нама прочитаћете још много наслова о “тужном” и “депресивном понедељку”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана