Данас је Свjетски дан загрљаја

index.hr
Данас је Свjетски дан загрљаја

Данас се у свијету обељежава Дан загрљаја, настао како би подстакао људе да изражавају своје емоције у јавности.

Дан загрљаја је настао 1986. године у Америци, а временом се проширио и на остатак свијета.

Сврха прославе овог дана је у томе да помогне људима да изразе емоције у јавности, а требало би га прославити тако што ћете понудити загрљај коме год пожелите.

Грљење је толико важно да су научници Универзитета у Мајамију, 1992. основали Институт за истраживање додира. У недавном истраживању агресије, проучавано је 17 адолесцената и примјећено је да тинејџери које су масирали имају мањи осјећај тјескобе и мање су непријатељски расположени.

И њихови родитељи су примјетили да су мање агресивни. Иако је ово истраживање мало, ипак доказује колико је додир важан, у овом случају у терапеутске сврхе и има утицај на понашање.

Загрљај гради повјерење и осјећај сигурности и јача повезаност са особом коју грлимо.

Осим тога, повећава ниво хормона окситоцина, важног за повезаност, и серотонина за срећу, а смањује ниво кортизола и уклања стрес.

Загрљај је добар и за наш имунитет, јер стимулише жлијезду која подстиче производњу бијелих крвних зрнаца. Опушта мишиће у тијелу и ублажава бол, а најбоље је што је потпуно бесплатан.

Дакле, овај топли људски контакт има врло позитиван утиацај на психичко и физичко здравље. Чак и након најтежег дана, загрљај ће вам сигурно помоћи.

Међународни дан загрљаја прогласио је још 1986. године Кевин Заборни, који се сматра и амбасадором загрљаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана