Да ли је ово почетак краја моногамије?

Index.hr
Да ли је ово почетак краја моногамије?

Одржавање интимне емотивне и физичке везе са неколико различитих партнера није за свакога, пише Тhe Week. Културне норме тјерају нас да будемо моногамни, која је вјерна дефиниција љубави и интиме која укључује и брак са једном особом.

Неким људима ово није проблем, другима јесте и они се окрећу варању својих партнера. Све то доводи до питања постоји ли функционална алтернатива за оне који не могу да буду моногамни? Алтернатива која не укључује тајне и емотивну издају? Постоји и зове се полиаморија.

Шта је полиаморија?

Полиаморија или вишељубље је израз којим се назива одржавање интимних љубавних и сексуалних односа са више партнера. Немојте је мјешати са полигамијом. У полиаморној вези не морате да озаконите своју везу са партнерима док је у полигамији сваки партнер законски ваш муж или жена.

Статистике су показале да чак више од два милиона Американаца живи у полиаморији. Оно што обиљежава те везе је транспарентност. Умјесто тајне невјере, партнери су отворени једни према другима, стварају околину потпуне искрености и вјерују како ће баш то допринети успјеху њихове везе.

Полиаморија и секс

Прије него што помислите како је полиаморија само лијеп израз за свингерај, треба да знате да се овакве везе не темеље само на сексуалном задовољству. Емоционална интимност и љубав су кључни дио полиаморије. Такве везе често трају неколико деценија и сви партнери међусобно развију дубоку личну везу без обзира на то какве је природе њихов сексуални однос.

Колико год ово звучи компликовано, полиаморија вам може омогућити да једног дана постанете најбоља пријатељица дјевојке вашег мужа.

У документарцу "I love you and you and you: End of Monogamy" погледајте како живе људи који су одабрали овакав тип везе. Између осталог, говоре о томе како се носе са великим бројем партнера и да ли сматрају да је њихова љубав легитимна колико и она моногамна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана