Чоколада за бољи сексуални живот

новости.рс
Чоколада за бољи сексуални живот

Неке намирнице позитивно утичу на потенцију и јачају сексуалну жељу оба пола. Фенил-етил-амин је афродизијак.

Ово омогућавају разноврсни нутријенти којима обилују намирнице, међу којима су и они који су одговорни за сексуалне хормоне, либидо и плодност.

У данашње вријеме афродизијаком се сматра свака ствар или намирница која подиже сексуалну жељу и функцију.

Једна од најпознатијих намирница која има афродизијачко дејство је чоколада.

Она садржи „хемикалију љубави" - стимуланс фенил-етил-амин и због тога чоколада, док је једемо, буди осјећај блаженства. Захваљујући мјешавини масноћа, бјеланчевина, угљених хидрата, витамина Б, минерала, гвожђа, калцијума, магнезијума и цинка, чоколада је права љубавна бомба.

Кофеин, без обзира на то да ли се налази у кафи, чају, газираним пићима или чоколади, до одређене границе помаже да останемо у покрету. Научници су дошли до закључка да су парови који имају 60 година и више, који су свакодневно пили кафу, сексуално активнији од оних који су је избјегавали.

Мед брзо подиже ниво енергије, а шећер који се налази у овој намирници храни ћелије сперме.

- Љековите биљке у првом реду појачавају пожуду и повећавају доток крви у гениталије - каже Маја Миленковић Асталош, нутрициониста и дијететичар из Студија Асталош. - Неке, попут матичњака, који се користи у облику чаја, помажу код опуштања нервног система, а у исто вријеме подстичу на „акцију".

И зачини попут кајенског бибера могу да убрзају откуцаје срца, повећају температуру. Неки су наком узимања ове намирнице приметили знаке сексуалног узбуђења, попут црвенила на лицу и тијелу, знојења. Препоручује се да се у облику капсула или тинктура користе пола сата прије секса како би побољшали циркулацију.

 

Иако се због интензивног мириса најчешће избјегава, бијели лук садржи алицин који је заслужан за брзу циркулацију крви према сексуалним органима, што доприноси и бољем успјеху у кревету. И азијски женшен појачава ерекцију повећањем дотока крви у органе, али могу да се јаве и неке нежељене нуспојаве, рецимо дијареја и хипертензија.

- Морски плодови, као што су остриге, подстичу производњу вагиналног секрета, па су добитна комбинација за оба пола - истиче наша саговорница.

- Есенцијалне масне киселине које се налазе се у сјеменкама, орашастим плодовима, лососу, путеру од кикирикија, помажу код производње сексуалних хормона и адреналина, и појачавају доток крви у гениталије. И витамин Е је познат као витамин секса, велики је извор енергије, а посебно се препоручује код проблема са сексуалном издржљивошћу. Важан је и за производњу сперме и стварање хормона секса, а налази се у јајима, орасима и житарицама.

Феферонама и љутим папричицама се приписују најјача афродизијачка својства, јер капсаицин који оне садрже увећава сексуалну моћ. Љута храна уопште поспјешује излучивање ендорфина - хормона среће, убрзава метаболизам.

Кикирики подстиче стварање допамина, који повећава узбуђење, а садржи аминокиселину Ларгинин, која посебно јача полну моћ и има естрогено дејство. Наут или леблебије садрже доста минерала (гвожђе, калцијум, калијум, фосфор), витамине Б1, Б2, и Ц, дају снагу и појачавају либидо. Пасуљ садржи бјеланчевине, угљене хидрате, маст и целулозу, подмлађује ћелије, подстиче синтезу бјеланчевина, јача срце и крвоток.

- Црни лук повећава доток крви, продужава вријеме трајања ерекције и подстиче лучење тестостерона - објашњава Маја Миленковић Асталош. - И бундева има афродизијачко дејство које потиче од цинка и витамина Е, који позитивно утичу на жељу за сексом, простату, мушку потенцију.

Такође, научно је доказано да витамин А и калијум из целера појачавају сексуалне жеље и полни нагон мушкараца. Због тога се целер још назива и биљном вијагром.

Вино у умјереним количинама опушта и отклања потенцијално присутне кочнице, јача самоувереност и потенцију, али превише вина може да успава и да дјелује супротно од очекиваног.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана