Чињенице о бившима које би вас могле изненадити

Агенције
Чињенице о бившима које би вас могле изненадити

Без обзира да ли још увијек чезнете за њим, мрзите ли га или вам је сасвим свеједно што он сада ради, ове занимљиве чињенице о бившим партнерима вјеројатно желите знати.

'Пљување' по бившем има дубљи смисао


Након што га добро изгороварате с пријатељицама, сигурно се осјећате боље, а сада је и наука на вашој страни. Студија са Универзитета Јута је показала да изражавање негативних осјећања према бившем смањује осјећај депресије непосредно након прекида те да олакшава да брже наставите са својим животом и окренете нову страницу.

Остати у контакту није увијек лоше

Обично сви желимо прекинути сваки контакт, али ако још увијек гајите неке осјећаје према њему, због потпуног захлађења односа можете се осјећати још горе, сугерише студија Универзитета Аризона. Занимљиво, судионици студије осјећали су се боље ако су остали у 'пријатељском' контакту с бившим. Ако спадате у ту категорију, барем ограничите 'пријатељство' на повремено e-mailove или честитање рођендана. Ако контролишете комуникацију и држите је на минималној разини, имате веће шансе избјећи чудну и болну сиву зону.

Причање о бившем може вас зближити с новим дечком


ОК, то не требате учинити већ на првом споју, али изношење на чистац терета старе везе може добро доћи вашој новој вези. Студија објављена у листу Journal of Experimental Social Psychology показала је да када људи изнесу информације о проблемима из прошле везе, осјећају већу интимност с новим партнером.

Ипак, стално копање по прошлости може штетити новој вези

Здраво је понекад мислити о прошлој вези када сте срећни у новој, али припазите ако сте склони разглабању о прошлости чим наиђете на проблем у новој вези. Недавна канадска студија показала је да су људи склони користити та сјећања како да би се смирили и процјењивали када им у тренутној вези баш не иде најбоље, али и да то повећава изгледе за тотални распад нове везе.

Ваш бивши вас вјероватно шпијунира на Facebooku...

А ви вјеројатно радите исто. У недавној студији, 85 одсто испитаника признало је да гледају профиле бивших партнера, а готово сваки пети то ради на седмичној разини. Очито, знатижеља игра велику улогу у цајбер-шпијунажи, али како је показала студија Универзитета Мисури, то радимо и затп што се тада осјећамо добро. Показало се да они који гледају профиле бивших осјећају задовољство.

...И он вас вјероватно жели назад

Жене имају лошу репутацију јер се превише воле фиксирати на прошлост, но студија је показала да су мушкарци склонији подгријавању старе ватре. Већина сингл мушкараца признала је да би жељели бити у старој вези, док је ту жељу изразила само четвртина самица. Имајте то на уму док на Фејсу гледате његове фотке с лудих партија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана