Четири фазе мушког заљубљивања

Cosmopolitan.rs
Четири фазе мушког заљубљивања

Сваки фрајер на свом путу до великог "Волим те" пролази кроз четири фазе…

Ви знате шта значи заљубити се: упознате мушкарца, осjетите трепераво узбуђење сваки пут када вам зазвони телефон, и ако се испостави да је и послије првих сусрета диван, желите да сваки тренутак проведете са њим. По вама, поприлично једноставно! Али, како то мушкарци доживљавају, питате се, посебно ако сте искусиле мистерије попут фрајера који дјелује одушевљено... а онда му треба шест дана да вас позове. Или се чини да дечко само што вам није изјавио љубав... а онда заподене свађу.

Ево шта каже наука: осјећање заљубљености „укључује" одређене неуротрансмитере у мушком мозгу који утичу на понашање. Психолози тврде да мушкарци на путу до праве љубави увијек пролазе кроз четири фазе. Да бисмо вам помогли да схватите како се те фазе одражавају на његово (могуће збуњујуће) понашање, замолили смо и мушкарце да нам опишу своја осјећања. Ако знате шта да очекујете, лакше ћете сачувати здрав разум - посебно током треће фазе у којој се мушкарац повлачи и дистанцира прије него што се одлучи на озбиљно зближавање.

Види вас, жели вас

Онако је како сте одувијек и сумњале: момци су биолошки програмирани да се прво заљубе очима. „Код мушкараца је иницијални окидач физичка привлачност", тврде стручњаци. „Она изазива скок нивоа тестостерона, што утиче на њихово даље понашање." И нису увијек по сриједи само ваше заносне плаве очи или предивна коса: понекад његову чежњу пробуди начин на који ходате на штиклама или секси облизивање усана.

Када се једном заинтересују, они почињу да сањаре о вама до те мјере да забораве на своје уобичајене фантазије (рецимо, фудбалске). Дијелом то јесу и сексуалне фантазије, али ту су и мозгања типа: „Питам се да ли воли U2?". У овој фази не постоји начин да знате какве су му намјере, јер га прије свега покрећу хормони, а не осјећај стварне емотивне блискости. Али ако вас зове или флертује са вама, привлачите га; а вријеме ће рећи да ли ће бити нешто више од тога.

Ево како сами момци описују ово почетно осјећање привлачности: „Код моје садашње дјевојке ме је привукао поглед. Док смо причали, гледала ме је тако продорно да ме је одједном обузело осећање узбуђења и нервозе. Послије тог првог сусрета, нисам могао да престанем да размишљам о њој. Морао сам опет да је видим." - Дејан (28)

Покушава да вас освоји

Ако послије неколико сусрета схвати да осим физичке привлачности имате још понешто заједничко, момак захваљујући моћном коктелу хемијских супстанци које му преплављују мозак ултрабрзо постаје врло заинтересован. „У овој фази долази до лучења допамина, норепин ефрина и серотонина, који изазивају осјећање еуфорије, малтене као да је на дрогама", објашњавају ендокринолози. И ниво тестостерона даље расте, тјерајући га на акцију. У таквом стању еуфорије, он креће корак даље и покушава да вас шармира нон-стоп порукама, пријатним вечерама, цвијећем - било чиме што ће вас привући... или одвући у кревет (та прва, усхићујућа сексуална искуства му још више распаљују жељу).

Уживајте у забави, али знајте да његови Казанова-поступци не значе да је спреман на везу. Неки момци се, пак, у овој фази понашају по принципу топло-хладно. Психолози кажу да објашњење можда лежи у страху да не буду одбијени. Или се, када њихово удварање наиђе на позитиван одговор тако добро осјећају захваљујући бујици хормона, да пожеле да појачају тај осјећај удварајући се и другим женама. Како год да се понаша, ако сте заинтересоване за даљу везу, побрините се да се зближите и на емотивном и интелектуалном нивоу.

Ево како изгледа осјећај „затресканости": „Од тренутка када се загријем за неку дјевојку, почињем да прикупљам све могуће информације о стварима које воли, како бих знао о чему да поведем разговор. Ако је занима музика, распитаћу се за концерте у граду. Читаћу њене омиљене књиге. Чак ћу гледати и серије које воли да бих имао праве теме за разговор. То трагање за нечим што ће јој се свидјети се граничи са опсесијом." - Влада (33)

Хвата га паника

Виђате се сваког петка, имате своју четкицу за зубе у његовом купатилу и сви већ знају да сте пар. Па, зашто онда не каже то „Волим те"? И како то да послије сваке ситуације у којој осјетите изузетну емотивну блискост он почне да се понаша чудно и уздржано? Потрудите се да вас то не уплаши: сви момци пролазе ову фазу. Неки своје сумње задржавају за себе, а код неких је паника очигледна: заподијевају свађе ни због чега, отказују састанке или се понашају крајње дистанцирано док не смисле да ли су спремни за слиједећи велики корак (рецимо да вам изјаве љубав).

Разлог за такво оклијевање је што се момци емотивно везују када почну да вас доживљавају као пријатељицу и партнерку, а не само дјевојку коју треба освојити. Како „поплава" тестостерона која прати фазу освајања почиње да јењава, момци почињу да се осјећају другачије, објашњавају стручњаци. Брине их то што осјећају мање страсти, питају се да можда нешто није како треба и праве паузу да би размислили о свему. Зато, ако ваша веза има добру основу и ако га не притискате, вјероватно ће преломити и изјавити вам љубав, али његова неодлучност је савршено нормална... чак предвидива.

Ево како неки излазе на крај са паником од везивања: „Од самог почетка сам потпуно луд за својом дјевојком, али када смо прошлог љета били на мору један момак је на плажи јавно запросио своју дјевојку. Невена је полушаљиво упитала: „Кад ће то нама да се деси?", а ја сам тотално инстинктивно одбрусио: „Никад". Избиле су на површину све моје несигурности по том питању. На крају смо се посвађали и чак на неко вријеме и раскинули, иако сам био потпуно задовољан нашом везом." - Бранко (27)

Задовољан што живите као прави пар

Послије фазе панике улазите у „ушушканост" озбиљне везе. Вјероватно сада све више вечери проводите заједно љешкарећи на каучу... а све мање излазећи или водећи љубав. И није досадно - он чак истински ужива у томе. Када мушкарац осјети праву блискост, „хормоне фаталне привлачности" замијењују хормони љубави", окситоцин и вазопресин, који га испуњавају осјећањем присности и повезаности.

У овом стадијуму момак са задовољством прихвата промјену - да не треба да вас јури, већ да буде са вама. Сада је „упецан", и треба само да повремено „освјежавате" ствари, како вам веза не би упала у рутину.

Чујте само како овај момак задовољно цвркуће: „Волим да проводим вријеме са својом дјевојком зато што сам уз њу уравнотеженији. Ја имам ‘кратак фитиљ’, а она је сабрана и смирена, па и код мене буди ове особине. Друге дјевојке су ми само уносиле додатну нервозу. Просто речено, свиђа ми се како се осјећам крај ње. И ко сам, у ствари" - Драган (32)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана