Бизарни ставови о сексу

Агенције
Бизарни ставови о сексу

Од тога да мушкараци не смију да мастурбирају док је то за жене пожељно до подстицања секса на једну ноћ са странцем - откријте ставове људског друштва кроз историју.

Сам помен секса некоме ће измамити осмијех на лице, другима неугоду, а трећима покренути фантазије - међутим чињеница је како је подручје секса непресушни предмет људског занимања. Иако се у данашњем друштву секс продаје као роба, чему највише доприноси порнографска индустрија и медији, погрешно је тврдити како су људи данас либералнији у погледу секса него што су некада били. Као доказ томе, представљамо четири бизарних историјских погледа на секс:

Нема мастурбације за мушкарце

За вријеме владавине династије Чоу у Кини од 770 до 256 године прије нове ере, слиједбеници религије таоизма су вјеровали како мушкарци и жене имају различиту количину животне енергије у тијелу. Мушкарци су према томе имали ограничену количину есенције "Џанг", док жене имају неограничену количину есенције "Џин". То резултира снажним вјеровањем како мушкарци не смију да траће свој "Џанг" јер то може да доведе до преране смрти. С друге стране, они би требало да упијају "Џин" од жене, односно женску енергију да упију кроз њен оргазам. Због тога је било неписано правило одлагати ејакулацију све док жена не досегне свој врхунац (по могућности и неколико пута).

Не само да се забрањивала ејакулација прије жене, мушкарцима се савјетовало и суздржавање од мастурбације јер се тако безразложно "расипа енергија" и крајње је нездраво због поремећаја Јин-Јанг равнотеже. С друге стране, жене су се могле самозадовољавати колико год желе, све док у тој игри не користе стране предмете, јер би тако могле да оштете материцу.

Секс без обавеза је пожељан

У данашњем свијету се на секс за једну ноћ гледа двојако и полно дискриминишуће - у начелу нико нема ништа против тога, али жену која то често практикује ће прозивати због "сумњивог морала". За разлику од модерног доба, постојало је вријеме које је жене подстицало на такав секс - нарочито ако је она жељела дјецу и потврду своје плодности. Наиме, у подручју Месопотамије, сматрало се како секс са странцем женама доноси већу плодност.

Храм Иштар је био мјесто које је свака жена морала да посјети барем једном у животу, а након што би стигле чекале су на степеницама да се нетко појави па ако би видјеле мушкарца који им се физички свиђа испустиле би сребрни новчић у крило и рекле "У име Милите". То је био отворени позив на секс, а након њега би се вратиле кући. Кроз неко вријеме те праксе, храм је постао мјесто гдје се практиковала проституција, а жене које су се тамо нудиле називали су "светим проституткама". Ипак, било је забрањено о њима говорити на увредљив начин, што се не може рећи за обичаје данас.

Чак и у браку - секс је неморалан

Знатно конзервативнији став о сексу се појавио у људском друштву током средњег вијека, од 400. до 1500. године. Будући да је религија имала велики утицај на ставове о животу, сексуалност се сматрала срамним дјелом људских потреба. Многи су као сврху секса истицали искључиво размножавање, а нипошто задовољство, али. Чак и брачни секс се сматрало нечим што може угрожавати морал.

Од бисексуалности до оргија

Различите полне оријентације на свијету постоје откако је и људи, а док се у неким историјским раздобљима на то гледало као нормално, у другима баш и није. Хомосексуалност и бисексуалност у античкој Грчкој је била чак и чин уласка у друштво образованих, религиозних, политичара и умјетника. Проституција је такође била прихваћена као нормални додатак друштву и постојала је на неколико нивоа- од јефтине до профињене. Такође се вјеровало како жене завиде мушкарцима јер немају пенис.

У Европи је у то вријеме било пуно традиција и вјеровања повезаних са сексом, а у тадашњој је Етрурији (што је данас централна Италија) било популарно одржавање великих оргија у којима су били присутни сви облици секса).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана