6 типова секс-карактера: Да ли сте ерос, лудус, агапе или маниа?

Глас Српске
6 типова секс-карактера: Да ли сте ерос, лудус, агапе или маниа?

Жене су чешће прагме и сторге, а мушкарци су чешће лудуси и ероси па схватају љубав као изазов и игру.

Према теорији коју је прије четрдесет година утемељио Џон Ли, типови љубавника разликују се у поимању љубави, везе, брака и секса. Његову теорију о различитим "бојама љубави" проширили су Клајд и Сузан Хендрик. Открили су да су мушкарци склонији разиграном љубавном стилу и кратким везама, а жене су у љубави склоније прагматичном и сторичком типу и вјерују да је идеална веза она која се базира на пријатељству.


Ерос

Непоправљиви сте романтичар и кад је ријеч о љубави, живите у свијету маште. Знате да је љубав пролазна, али за вас је најјачи магнет.

Прагма

Слиједе разум, а не срце. Желе везу која ће функционисати и испунити њихове жеље и потребе. Ослањају се више на логику него на осјећања. Кад бирају партнерку постављају питања: Да ли зна да кува, да ли зарађује довољно, хоће ли се свидјети мојој породици.... Имају реална романтична очекивања, а због пажљивог одабира партнера по кључу сличности, њихове везе ријетко пуцају.

Лудус

За њега је љубав спорт и узбуђење. То су играчи које више занима квантитета него квалитета везе. Са партнером остају само док им је забаван и занимљив. Љубав не схватају озбиљно. Склони су сексуалној агресивности.

Агапе

Саосјећајни су и у љубави несебично дају себе не очекујући од тога личну корист. Воле и људе са којима нису блиски, па чак и странце које више никад неће срести. Њихова љубав је духовна и не брину да ли ће им она бити узвраћена.

Сторге

Темељ везе им је пријатељство У љубави им недостаје страст. Они не траже љубав свог живота него компатибилну везу са неким кога већ од раније знају и имају заједничке интересе. За њих је љубав поступан процес развоја емоција из пријатељства.

Маниа

Воле интензивно, а страх од губитка их спречава да истински уживају у вези. У љубави су љубоморни, опсесивни и желе потпуно да посједују вољену особу. У својим очима вриједе само ако су вољени.

Ерос

Усредсређени су на физичку привлачност и љепоту коју идеализује неријетко занемарујући трајније и важније људске квалитете. Непоправљиви су романтичари и живе у свијету маште. За њих је брак вјечити медени мјесец, а секс крајње истанчан естетски доживљај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана