16 разлога да секс имате баш сваки дан

Агенције
16 разлога да секс имате баш сваки дан

Ако сте преморени или под стресом секс би могао бити право рјешење за вас, преносе агенције.

Можда вам ово звучи блесаво, али секс је одличан рецепт за многобројне здравствене проблеме.

Ево 16 разлога да га упражњавате сваки дан, не само због пуког задовољства.

Секс ослобађа од стреса

Када вјежбе дисања закажу, секс може да помогне. Током вођења љубави, тијело ослобађа допамин, познат и као “хормон среће”, који потире хормон стреса – ендорфин. Такође, хипофиза лучи и окситоцин, хормон који распаљује жељу.

Секс је одлична вјежба

Ако не стижете да идете на аеробик или на трчање, редован секс је замјена за те физичке активности. Током односа, тијело се физиолошки понаша као приликом вјежбања. Дубоко дисање подиже ниво кисеоника у ћелијама, а тестостерон који се лучи ојачава кости и мишиће. Ако имате секс макар три пута недјељно, само по 15 минута, то значи да ћете годишње сагорјети 7.500 калорија, што је као да сте претрчали 120 километара.

Секс побољшава крвни притисак

Научници су открили да полни однос позитивно утиче на организам јер снижава доњи крвни притисак.

Секс побољшава имунитет

Имуноглобин А, који је одговоран за сузбијање прехлада и других инфекција, повишено се лучи током сексуалног односа. Тако да је његово упражњавање најприроднији и најпријатнији начин да подигнете свој имунитет и останете здрави током зиме.

Секс подмлађује

Истраживачи тврде да ће упражњавање секса бар три пута недјељно учинити да изгледате десет година млађим!

Секс је добар за срце

Студија коју су извели енглески научници је показала да се код мушкараца који редовно упражњавају сексуалне односе за 45 одсто смањује ризик од срчаног и можданог удара. Студија нажалост није обухватила и жене, али ако је добро за мушкарце, сигурно није лоше ни за њих.

Секс помаже код болова

Уколико имате хроничне болове или мигрене, секс је одлично рјешење. Према истраживањима особе обољеле од артритиса које редовно имају односе, мање пате од оних који апстинирају. Само опрезно уколико имате болове у леђима, јер иначе ствари могу да се погоршају. Најбоље је да ипак у том случају прво провјерите са љекаром.

Секс изграђује повјерење и интимност међу партнерима

Ако осјећате да вам је веза климава или сте забринути да би ваш партнер могао да размишља о шврљању са стране, упражњавајте секс. Као што смо већ поменули, током љубавног чина долази до лучења окситоцина, који је хормоне одговоран за осјећај среће и љубави. Дакле, што више имате секс, више ћете се вољети.

Секс смањује вјероватноћу за добијање рака простате

Једна аустралијска медицинска студија је установила да је код мушкараца који најмање 21 пут мјесечно ејакулирају значајно мања стопа рака. Постоје и друга истраживања која потврђују да сексуални однос за мушкарце има превентивна својства против добијања рака простате.

Секс ојачава карличне мишиће

Током секса се активирају многи мишићи, па редовно упражњавање може ојачати мишиће карлице, али и трбуха и леђа. Редован секс такође снажи и бешику и повољно утиче на дигестивни тракт.

Секс штити простату

Сјемена течност коју мушкарци ејакулирају лучи се у простати. Уколико се престане са ејакулацијама, течност остаје у жлијезди, која због тога отиче, што може да изазове озбиљне проблеме. 

Секс помаже код несанице

Послије напорног вјежбања у кревету заспаћете као беба. Убрзани рад срца води посткоиталној релаксацији која успављује. Дакле, уколико патите од инсомније, редован секс у вечерњим часовима може бити савршен лијек.

Секс рјешава менструалне тегобе

Током полног односа се регулише рад хормона, што има позитиван ефекат на менструални циклус. Секс смањује напетост и стрес, главне узрочнике нередовних менструација. Тако можете регулисати свој циклус и без гутања пилула.

Секс спречава ерективну дисфункцију

Половина мушкараца старијих од 40 година пати од проблема са потенцијом, а сви млађи мушкарци са зебњом слуте тренутак када више не буде могао да им се “дигне”. Испоставило се да је најбољи рецепт за потенцију – секс! Ерекција потпомаже циркулацију крви кроз крвне судове у пенису, одржавајући ткиво здравим. Љекари посматрају ерекцију слично атлетском рефлексу: што се више тренира, веће су и могућности за постизање резултата.

Секс продужава живот

Здравије срце, јачи мишићи, побољшана циркулација кисеоника и уопштено боље емотивно стање особе која упражњава редован секс су гаранти за дужи живот. Према истраживањима “Британског медицинског журнала”, постоји јасна веза између учесталости сексуалних односа и дужине живота код мушкараца.

Секс чини сперму здравијом

Уколико желите да затрудните, најбоље је да редовно упражњавате секс, јер се тако повећава број сперматозоида и самим тим шанса за остајање у другом стању. Уколико се сперма не ејакулира довољно често, долази до постепеног опадања њеног квалитета. Дакле, редовним односима побољшавате квалитет сперме и бројност и покретљивост сперматозоида.

 



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана