10 начина на које се мијења заљубљено тијело

Агенције
10 начина на које се мијења заљубљено тијело

Познато је како заљубљен човјек посебно зрачи задовољством и срећом, међутим, знатно мање су познате скривене промјене које се догађају са нашим тијелом. Заљубљеност наиме не активира само 'лептириће' у стомаку она дјелује боље од таблета за болове, заслађује укус хране и успорава чак и откуцаје срца.

Откривамо десет заиста фасцинантних промјена у тијелу активираних заљубљеношћу:

1. Мозак мијења активности у дјелићу секунде

Љубав на први поглед нам најчешће звучи као клише или добро избрендиран наслов холивудске романтичне комедије, међутим, у прилог вјеродостојности првог од корака заљубљивања иде најновије истраживање. Наиме, љубав активира чак 12 подручја у мозгу, а исход је осјећај заљубљености већ у петини секунде.

2. Срце стаје (успорава свој ритам)

Заљубљеност утиче на ниво хормона, што резултира успоравањем крвног притиска и откуцаја срца.

3. Губимо сан

Резултати истраживања показали су да човјек у периоду заљубљености губи око један сат спавања. Разлог томе је размишљање о вољеној особи која нас одржава буднима.

4. Болови у тијелу попуштају

Љубав у мозгу активира исте рецепторе на које дјелују лијекови против болова.

5. Постајемо сенилни

Током заљубљености у мозгу долази до ослобађања окситоцина – љубавног хормона, који блокира меморију памћења. Резултат је осјећај одсутности и заборавност.

6. Активира се љубомора

Ситуације у којима не можете да се контролишете када свог вољеног видите у разговору с другом женом прве су назнаке праве заљубљености. Наиме, доказано је како љубав утиче на наш осјећај заштите вољене особе, или другим ријечима - она активира љубомору.

7. Храна постаје слађа

Током истраживања у ком су учествовали заљубљени студенти задатак им је био да пробају различите намирнице и оцјене њихов укус. Резултати су били крајње неочекивани - сви су се сложили како храна и пиће које су јели има сладак укус.

8. Губимо концентрацију

Несвјесно размишљање о партнеру нарушава наше пословне вештине, а једно истраживање је показало како смо током заљубљености слабо фокусирани на обављање задатака.

9. Глас постаје виши и тањи

Током комуницирања с мушкарцем према ком гаји осјећања женин глас поприма вишу френквенцију и постаје танак.

10. Кости јачају

Једно истраживање показало је и међусобну везу између срећних парова у браку и јаких костију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана