Зашто је добро јести сладолед?

Агенције
Зашто је добро јести сладолед?

Осим што је омиљена посластица, сладолед је користан и за здравље - богат је калцијумом, витаминима и антиоксидансима, а иако многи мисле да доприноси гојењу, истраживања показују супротно

* Богат је калцијумом. Како су основне намирнице за прављење сладоледа млијеко и слатка павлака, ова посластица је одличан извор калцијума, али и витамина А и Б. Одрасле особе имају високе дневне потребе за калцијумом, око 1.000 мг дневно, а трудницама и дјеци потребно је чак и више.

* Сладолед помаже у одржавању тјелесне тежине. Због количине шећера и млијечне масти сматра се да сладолед гоји, мада нека истраживања показују супротно. Калцијум смањује калоријску вриједност сладоледа, па она тако износи између 125 и 300 калорија на 100 г производа, кажу нутриционисти.

* Обилује витаминима и антиоксидансима. У зависности од укуса, сладолед је извор различитих витамина и антиоксиданса. Сладолед који се прави од свјежег или замрзнутог воћа одличан је извор витамина, док је сладолед који се прави од зрна кафе и какаоа, одличан извор полифенола, антиоксиданса који чува срце и крвне судове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана