Телетина у умаку од поврћа

Г. С.
Телетина у умаку од поврћа

Сочно и укусно јело, прави је ужитак љубитељима телетине, поврћа и крумпира.

Састојци:

500 г телећег меса;

10 г бутера;

1 кашика маслиновог уља;

100 г мркве;

100 г целера;

100 г црног лука;

150 мл бијелог вина;

100 мл биљне павлаке за кување;

со;

бибер;

400 г барене тјестенине.

Припрема: 

1. На отопљеном и загријаном бутеру и уљу пропржити зачињене телеће шницле. Извадити шницле са стране и у истој масноћи пропржити исјецкани лук, шаргарепу и целер. Прелити бијелим вином и кувати пар минута;

2. Вратити шницле, улити павлаку за кување и кувати још десетак минута док се умак не згусне. Телетину у умаку од поврћа са вином сервирати уз барену тјестенину.

У поређењу са осталим врстама меса, телетина има знатно нижу енергетску вриједност и већи удио висококвалитетних бјеланчевина, уз мањи проценат масти.

3. Захваљујући овим карактеристикама телетина се убраја у тзв. “мршава меса”, те је погодна и за исхрану особа са различитим хроничним обољењима.

Када кувате са маслиновим уљем, сачувајте екстра дјевичанско уље за салате и преливе. За кратко пржење користите или комбинацију маслиновог уља (екстра дјевичанско или обично) или маслиново уље од комине.

4. Пошто се маслиново састоји од масних киселина које су стабилне, оно је најмање подложно оксидацији и промјенама на високим температурама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана