Суво воће - укусно и здраво

Aгенције
Суво воће - укусно и здраво

Суво воће може да послужи као згодан међуоброк кад сте у гужви, али, осим што је укусно, оно је и природан лијек против неких здравствених тегоба, јавиле су агенције.

Изаберите праву врсту сувог воћа, с обзиром на ваше здравствено стање, и учинићете себи велику услугу.

Остеопороза

Суво грожђе је добар извор бора, минерала чији недостатак доводи до губитка коштане масе код жена у постменопаузи. Најбоље је да у шољу јогурта богатог калцијумом додате шаку сувог грожђа и мало сјецканих ораха. Просјечан дневни унос овог минерала је један до два милиграма, али дневне потребе организма задовољићете ако унесете између три и десет милиграма.

Хронични умор

Када смо исцрпљени имамо појачану потребу за слаткишима, а урме су одлаичан избор. Оне спадају у групу намирница са ниским гликемијским индексом, што значи да се шећер отпушта полако током дужег временског периода, тако да ниво енергије дуже остаје подигнут. Најбољи ефекат постиже се ако се урме једу у комбинацији са коштуњавим воћем, орасима на примјер.

Висок крвни притисак

Сушене кајсије садрже три пута више драгоцијеног калијума него банане, а со имају само у траговима. Оне су одличан избор за људе који пате од високог притиска, јер калијум дјелује као диуретик, што доприноси снижавању притиска.

Уринарне тегобе

Aко сте склони уринарним инфекцијама, требало би редовно да једете сушене бруснице. Недавно спроведено истраживање показало је да се свакодневним конзумирањем двије шаке брусница (око 40 грама) смањује способност ешерихије коли, бактерије која је најчешћи узрочник уринарних тегоба, да се задржи у организму.

Констипација

Шест сувих шљива (око 50 грама) распоређених у двије порције у току дана ублажиће вам тегобе боље него лаксативи.

Aнемија

Особе које пате од анемије морају да уносе више гвожђа, а четири суве смокве "покривају" чак четвртину препоручене дневне дозе. Најбољи ефекат постиже се ако се смокве једу уз сок од поморанyе пошто витамин Ц помаже тијелу да искористи гвожђе које тело добија из биљних извора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана