Супер намирнице у борби против рака

Aгенције
Супер намирнице у борби против рака

Сви знамо да једна јабука на дан гарантује здрав живот. Међутим, да бисте избегли нека од најтежих, канцерогених обољења колумнисти "Ридерс дајџес" саставили су списак намирница које имају најјаче антиканцерогено дејство.

БРОКОЛИ

Броколи садржи сулфорафан који може да успори ширење болести. Његов значај доказан је и појединим клиничким испитивањима. Једите га обареног на пари.

ПРОКЕЉ

Осим што спада у групу здравих намирница, прокељ је вођа у борби против штетног утицаја слободних радикала. Испробајте грилован прокељ.

КУПУС

Купус организму даје кључно и неопходно гориво да се бори против одређених облика канцера. Додајте га у свако вариво које припремате.

ГРОЖЂЕ

Црно грожђе има велику концентрацију ресвератрола који утиче на диобу канцерогених ћелија. Осим као ужину, грожђе конзумирајте и као вино. Макар чашу дневно.

ГРЕЈПФРУТ

За разлику од осталих цитруса, грејп има доста мање шећера, а подједнако много витамина Ц. Директно утиче на отпорност организма. Од њега правите свијеже цијеђени сок, а можете га користити и умјесто сирћета за салате.

КЕЉ

Пребогат је витаминима А и Ц и савршено штити од штетних утицаја слободних радикала. Правите од њега чорбе, салате, што више и што чешће.

ГРАШАК

Грашак, доказано, садржи фитохемикалије које штите од рака. Додајте га увијек по мало у чорбу, пасту, сос.

СЛАДАК КРОМПИР

Изузетан "рудник" бета каротена и влакана. За припремање избјегавајте да гулите кору кад год можете и увек бирајте сладак кромпир, а не бијели.

ЛУБЕНИЦА

Значајан извор витамина А и Ц, а има више ликопена чак и од парадајза. Најбоље је да је једете у кришкама, а можете да припремате и занимљиве салате и десерте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана