Шта сланина ради вашим артеријама?

Aгенције
Шта сланина ради вашим артеријама?

Сендвич богато напуњен сланином за доручак права је "темпирана бомба" за ваш организам, показала је нова студија.

Истраживачи су открили да само један пуномасан оброк може утицати на здравље вашег срца, па се код људи који се буреком или сличним масним стварима чашћавају у раним јутарњим часовима, посљедице могу примјетити и прије ручка.

Наиме, масна храна повезана је са атеросклерозом – сужавањем артерија.

Само један доручак са пуномасним састојцима и "ваши крвни судови ће бити јако несрећни", каже истраживач др Тод Андерсон који се налази на челу Одјељења за кардиологију на Универзитету у Калгарију (Канада).

Атеросклероза на посљетку доводи до срчаних обољења, можданог удара, па чак и смрти.

Масноћа се може скупљати деценијама а један од добрих показатеља њене количине у артеријама је то колико се повећа проток крви у руци, након што се на кратко заустави.

"VTI (velocity time integral) показује нам колики је проток крви у вашим рукама. Што је већи, то је боље, што значи да се крвни судови могу проширити до пуног капацитета, као и да хормони који их регулишу раде како треба", каже др Андерсон.

У истраживању које је др Андерсон спровео учествовали су здрави студенти непушачи који су за доручак јели масне сендвиче.

Циљ је био да се препознају ефекти само једног високомасног оброка на микроваскуларну функцију, која је показатељ општег здравља крвних судова.

Студенти су проучавани два пута: једном у дану када нису доручковали, а једном када су појели два широко доступна готова сендвича укупне енергетске вриједности 900 калорија са 50г масноће.

Др Андерсон открио је да се само два сата после тако "јаког" доручка, њихов VTI смањио за 15 до 20 одсто.

Само један такав оброк ствара привремене посљедице, али студија показује да тако масна храна заправо чини више штете него користи и то за врло кратко вријеме.

"Нећу рећи да никад не једете сендвич за доручак. Међутим, ако тако будете јели сваки дан, масноћа ће се наталожити на вашим крвним судовима", каже др Андерсон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана