Славско жито: Како се припрема и на који начин се служи гостима

Г.С.
Славско жито: Како се припрема и на који начин се служи гостима

Жито је саставни дио српске традиције и служи се у част светитеља који се слави, за здравље и напредак дома и укућана.

Пшенично зрно у хришћанству је симбол вјечног живота, смрти и васкрсења, јер када се сије оно умире и клија, али из њега се рађа нови живот који доноси стоструки род. Славско жито се кува и приноси у славу Божију, у част светитеља који се слави, за здравље и напредак дома и његових укућана, као и за покој душа свих предака у том дому.

Након сјечења колача житом се прво служи домаћин, а затим и сви укућани. Онда се служе сви гости и како који гост долази на славу, прво се послужује славским житом.

Жито најчешће служи домаћица или дјевојка у кући, ћерка или унука и то на слијаећи начин: домаћица принесе жито госту, гост устане, прекрсти се, окрене се домаћину и домаћици, честита славу и узме жито, након чега се поново прекрсти и сједне. Житом се прво служе старији, па млађи. Послужавник са житом стоји поред славске свијеће док траје слава. Уколико преостане жита, кад се слава заврши, оно се даје дјеци или се спреми дјеци присутних гостију.

Рецепт за укусно жито:

500 г пшенице бијелије
400 г шећера
400 г мљевених ораха
ванилин шећер
1 кафена кашичица мускантног орашчића

Пшеницу проберите од каменчића и кукоља и ставите је у посуду и прелите водом да преноћи. Сутрадан потопљено жито исперите у неколико вода и добро скувајте у експрес лонцу.

Када је пшеница скувана оставите је мало да се охлади и када достигне собну температуру проциједите је, али немојте испирати како би она могла да задржи свој пшенични скроб.

Док је жито још топло самељите га у блендеру, али водите рачуна да пшеница буде крупније мљевена, да има волуминозност.

Још увијек млаку, мљевену пшеницу помијешајте са мљевеним орасима и додајте кесице ванилин шећера и мускантни орашчић по укусу. Све то добро умијешајте рукама и прстима, затим добијену смјесу ставите у неку плитку чинију и лијепо обликујте рукама.

На крају, славско жито одозго поспите мљевеним орасима. Можете га и украсити тако што ћете на врху направити рељеф у облику крста или додати шлаг, воће или било шта што је по вашем укусу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана