Рецепти за пет обавезних зимница које свака кућа треба да има

ГС
Рецепти за пет обавезних зимница које свака кућа треба да има

Доносимо вам рецепте за пет обавезних зимница које свака кућа треба да има. Спремите ово и бићете мирни током цијеле године.

Планирате ли направити зимницу, запишите ових пет рецепата - под обавезно укиселите краставце, мијешано поврће, али и паприке пуњене купусом. Ту је и незаобилазан ајвар те најпопуларнији џем - од шљива. Избјегните и најчешће грешке код припреме зимнице.

1. Кисели краставци

Састојци:

5 кг корнишона

3 л воде

1 л сирћета

3 кашике мирођије

ловоров лист

6 кашика шећера

6 кашика соли

1 винобран

бибер у зрну

сјеме слачице

Припрема:

Корнишоне оперите у неколико вода, ставите на чисту крпу да се оциједе па их усправно поредајте у претходно опране тегле. У сваку теглу додајте по један ловоров лист, један цвијет мирођије, кашичицу семена слачице и мало бибера у зрну. Затим слиједи прављење прелива којим се тегле пуне: Воду и сирће помијешајте, додајте со и шећер, добро промјешајте и ставите да проври. Када почне да кључа смакните са шпорета. Оставите да се мало охлади, па додајте винобран и мијешајте да се добро растопи. Сипајте прелив у тегле да скроз прекрију краставчиће и добро затворите сваку поклопцем.

Потом поредајте тегле у широку шерпу на чије дно ћете прво ставити једну крпу. Налијте млаку воду до грла тегли и ставите на ринглу да вода кључа неких 15-ак минута. Када краставчићи добију сијветло зелену боју, а мјехурићи са дна тегле крену према поклопцу, знак је да су корнишони готови.

Извадите из топле воде и ставите у ћебе да се утопле и тако преноће. Сутрадан их поредајте на мјесто где иначе држите зимницу.

2. Мијешана (шарена) салата

Састојци:

1 кг свјежег купуса

1 кг зелених младих краставаца

1 кг зелене паприке

2 киселе јабуке

1/2 кг зеленог парадајза

1/2 кг шаргарепе

100 г соли

100 г шећера

500 мл алкохолног сирћета

1,5 л воде

бибер у зрну

кесица слачице

веза целеровог листа

Припрема:

Сво поврће опрати и исјећи на колутове, а купус на танке резанце. Шаргарепу мало бланширати (око пет минута) охладити па и њу исјећи, на кругове. Додати бибер, слачицу, целеров лист. У воду додати сирће, со и шећер и добро измијешати, па прелити преко салате. Покрити па сваки 2-3 сата измијешати. Оставити преко ноћи и сутра сипати у тегле.

3. Паприке пуњене купусом

Паприке пуњене купусом

Састојци:

5 кг паприке бабуре

2 главице купуса

бибер у зрну

ловоров лист

За прелив:

3 л воде

1 л сирћета

150 г соли

200 г шећера

Припрема:

Паприке опрати, избушити и очистити од семенски. Затим исјецкати или изрендати купус, па га посолити, измијешати и оставити мало да одстоји. Исциједити га потом добро и пунити паприке, а затим их ређати у тегле. Између ставити бибер и ловоров лист. Сипати воду, сирћем со и шећер у шерпу и направити сируп - сачекати да прокључа и прелити паприке.

4. Ајвар

Састојци:

30 кг црвене меснате паприке

1,5 л уља

200 г соли

50 г есенције

љута паприка по укусу

Припрема:

Запећи паприку на плотни шпорета и ставити у шерпу прекривену кухињском крпом да се мало охлади. Ољуштити паприку, бацити петељку и сјеменке, и ставити је у пластични џак за кромпир да се оциједи преко ноћи.

Сутрадан самљети у машини за млевење меса или неком електричном апарату. Ставити шерпу на шпорет да се врло мало загрије, сипати млевену паприку, додати уље и со и промијешати. Пржити млевену паприку отприлике два до 2,5 сата, у зависности од јачине ватре уз стално мијешање.

Пред крај пржења, када је ајвар скоро готов, додати есенцију и мијешати још 10-так минута. Ајвар је готов када провучете кутлачу по дну шерпе, а иза ње остаје траг, јер се ајвар довољно згуснуо.

Оставити ајвар да се мало прохлади (око сат, два) па сипати у суве и чисте тегле. Оставити пуне тегле да одстоје непоклопљене 5-6 сати, а затим их затворити поклопцима или целофаном. Ако волите љути ајвар, од самог почетка додајте и љуте паприке. Ако желите мијешану количину, подијелите укупну масу мљевених паприка на пола и додајте љуту млевену паприку у једну половину прије пржења. Љуте паприке се додају по укусу.

5. Џем од шљива

Састојци:

10 кг шљива

2,5 кг шећера

2 ванилин шећера

1 лимун

Припрема:

Добро оперите шљиве, те их исјецкајте на пола и извадите коштице. Ставите их у велику посуду с насјецканим лимуном да се кува на лаганој ватри, повремено мијешајући док шљиве не омекшају и не пусте сок. Када добијете течну смјесу онда морате мијешати стално. Кувајте их два и по сата уз стално меијшање, затим додајте шећер и ванилин шећер. Наставите да кувате још најмање сат времена.

У међувремену оперите 10- ак мањих теглица и загријте их у рерни на 120 Целзијуса. У вруће тегле сипајте врућ џем, чврсто затворите и окрените наопако док се не охлади, пише Курир стил.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана