Пилетина на баскијски начин

Г. С.
Пилетина на баскијски начин

За све оне који воле поврће и укусе медитерана, ово је идеалан рецепт.

Састојци:

300 г филета пилећих прсију;

десетак крилних батачића;

сол, папар;

4-5 кашика маслиновог уља;

200 г очишћеног боба;

1 велика жута паприка;

100 г панцете;

2 средња лука;

3-4 рајчице;

3 средње тиквице;

250 мл бијелог сувог вина;

15-так маслина.

Припрема:     

1. Загријте рерну на 200 степени. Пилетину оперите, осушите, посолите, напаприте те уваљајте у брашно. У великој тави угријте маслиново уље и препржите батаке и месо неких 15 мин. док не добију златну боју. Извадите и држите на топлом.

2. У врућој води бланширајте 5 мин. Очишћени боб. Извадите и одложите. Насјецкајте лук на крупно. Огулите парадајз од коже тако да га зарежете на крст на доњем дијелу и ставите у кључалу воду, оставите да стоји неколико минута и огулите кожу. Насјецкајте огуљен парадајз на веће комаде. Паприку очистите  и насјецкајте на крупно, исто учините и са тиквицама.

3. На уље од печења пилетине (ако треба додајте још кашику) ставите насјецкани лук и зачинско биље те пирјајте неколико минута, додајте насјецкану панцету и наставите пирјати још кратко. У посуду са луком додајте пилетину, промијешајте, све подлијте бијелим вином, кад прокува макните са ватре и ставите у посуду за печење  и у пећницу. Послије 10 мин. додајте маслине, тиквице, паприке, боб и оставите да се пече још 30 мин. Кад буде готово, посолите и по потреби попаприте и послужите вруће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана