Пет слаткиша који не гоје

Агенције
Пет слаткиша који не гоје

Ријетки су људи који могу одољети слаткишима, или они који их уопште не воле. За све сладокусце, срећом, постоји пар рјешења помоћу којих можете јести слатко, а да се не удебљате.

Ухватила вас је невјероватна жеља за слаткишима? Умјесто да поједете огромну чоколаду, задовољите ваше гладне очи слиједећим здравијим верзијама укусних десерта:

Рум куглице од пахуљица су одлична посластица у којој умјесто чоколаде и шећера имате здраве замјене. Потребно вам је 5 супених кашика различитих пахуљица (јечмене, зобене, сојине, пшеничне), орашасти плодови, разно суво воће (додајте количину по жељи), пола литре млијека, 2 кашике меда, какао, рум. Кувајте пахуљице и суво воће само 5 минута у млијеку. Оставите да још мало набубре око 15 минута. Након тога их проциједите и убаците у блендер те додајте остале састојке и измиксајте их. Уколико смјеса буде пречврста додајте још млијека, а ако буду премекане, додајте још пахуљица или орашастих плодова. Од смјесе правите мале куглице које можете уваљати у рогач или мљевене орашасте плодове. Уколико волите кокос, цимет, рогач, можете комбиновати и ове намирнице умјесто рума и какоа и добићете одличне укусне колачиће. Овај колач не мора бити у облику куглица. Можете га једноставно излити у тепсију и поравнати, па када се исуши на собној температури или фрижидеру, сјећи у коцке као колач.

Интегралне медене плочице су домаћа верзија бонжите. Ово је мало калоричнији слаткиш од претходног, али га без бојазни можете ручкати. Отопите 80 г путра, са 80 г смеђег шећера (или фруктозе), па у то додајте 2 кашике меда. У већи суд сипајте 130 г разних пахуљица, 100 г сјецканих бадема, 30 г сјеменки бундеве, 100 г сушених грожђица, 100 г сушених брусница, 30 г кокоса и 30 г сушених сјецканих кајсија. Ову суву смјесу помјешајте са оном влажном (отопљеним путером и шећером). Све добро промјешајте и преспите у тепсију прекривену папиром за печење. Добро поравнајте површину, најбоље би било да смјесу угњечите додатно гњечилицом за пире кромпир. У загрејаној рерни на 180 степени запеците око 15 минута. Док су још вруће исјеците у плочице али их не вадите из тепсије, само их оставите да се охладе.

Домаћи воћни јогурт или сладолед ће вам бити одлична замјена за висококалоричне ледене десерте љети. Припремите 500 мл јогурта, 100 г било којег сушеног воћа и свјежег воћа по избору. Најљепше је са јагодама, вишњама, бананама, кајсијама. Изаберите омиљене комбинације и ставите их колико год желите. Све заједно измиксајте у блендеру и додајте 2 супене кашике меда, или фруктозе. Оставите у фрижидер да се мало згусне и једите када пожелите нешто слатко. Ову смјесу можете замрзнути и добити одличан сладолед. Морате га током дана неколико пута само промјешати да се не би створиле леденице.

Печена јабука је изврстан јесењи десерт, али је укусан у свако годишње доба. Припремите 5-6 јабука, огулите их и издубите им средину. Поређајте на тепсију обложену папиром за печење. Орашасте плодове (око 100 г) самељите или насјецкајте, па тиме напуните средину јабука. Поспите их циметом и ставите у загријану рерну на 200 степени око 10 минута. У међувремену, припремите 2 јајета, издвојите бјеланце. Умутите их са 2 кашике фруктозе у чврст снијег. Извадите јабуке из рерне и прекријте сваку јабуку снијегом од бјеланаца. Вратите слаткиш у рерну, пеците још 10 минута. Уколико ваш шпорет има програм врућ ваздух биће одлично ако га сада укјључите да би бјеланце добило лијепу смеђу боју.

Чоколада са 70 одсто какаоа је слаткиш за којим је боље посегнути ако немате воље ни времена да нешто правите. Са овим треба бити опрезан, јер чоколада је ипак чоколада, иако је ово мање калорична и здравија верзија. Најбоље је изабрати најскупљу и ону најквалитетнију јер ће вам, ако се добро опечете по новчанику бити жао појести све у једном даху. Када је скупља теже ћете се одлучити за куповину, а и научити да се контролишете на само један ред чоколаде дневно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана