Пет намирница које немају рок трајања

Агенције
Пет намирница које немају рок трајања

Сваки кухињски ормарић у свом кутку скрива намирницу за коју нисмо сигурно бисмо ли је бацили или искористили и након датума отиснутог на пакирању

Доносимо вам пет намирница с чијих кутија и поклопаца можете скинути прашину и употријебити их за справљање укусних оброка.

Мед
Мед се може кристализирати или промијенити боју, али се због свог антибиотског дјеловања не може се покварити. Мед чувајте на хладном, а уколико се кристализира, теглу ставите у топлу (не у кипућу) воду и мијешајте док се не врати у првобитно стање.

Шећер
Без обзира је ли у питању свијетли или тамни шећер с већим постотком меласе, ова се слатка намирница никада не квари. У чему је тајна? Шећер је ‘непријатељско’ окружење за бактерије у којему не могу живјети нити се размножавати. Једино о чему треба да водите рачуна је да шећер буде на сухом и у добро затвореној посуди.

Екстракт ванилије
Због алкохола у њему садржаног, екстракт ванилије нема рок трајања, већ с временом сазријева. Чисти екстракт има виши алкохолни постотак и траје вјечно, док ће ароми ванилије неколико мјесеци након отварања ослабити ослабјети окус.

Сол
Сол се у најгорем случају може стврднути. Како бисте то спријечили чувајте га на сухом, тамном мјесту на којему ће сачувати своју структуру.

Рижа
Рок трајања има само смеђа рижа која је маснија због чега се може покварити. Но, њезин рок трајања можете продужити чувате ли је у фрижидеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана