Ово је најукуснија пита са јабукама

ГС
Ово је најукуснија пита са јабукама

Ако постоји посластица коју прави свака домаћица, била она млада или не, онда је то пита са јабукама. И свака од њих има неки, само њој знани тајни састојак, који чини да баш њена  пита буде тако укусна.

Иако се може припремати и лења пита са јабукама, много се чешће припрема једноставна пита са јабукама од готових кора. Не само да је у питању изузетно сочна и укусна посластица, већ се и врло брзо и лако припрема. А уз све то, уопште није скупа. Посебно ако имате при руци домаће јабуке, пише kadkakozasto.com.

Оно што се може сматрати тајном, коју тако љуборморно чувају многе домаћице када је у питању рецепт за питу са јабукама, свакако је и сорта јабука која се користи. Битно је да оне буду сочне и домаће. Ако је икако могуће, наравно.

Од састојака ће вам бити потребно сљедеће:

пола килограма танких готових кора за питу

око 1,5 килограма сочних јабука

око 200 гр кристал шећера

1-2 кесице ванилин шећера

пола кесице прашка за пециво

50-100 мл уља

око 100 гр гриза

цимет по жељи

Имајте на уму да се пита са јабукама заправо припрема врло лако. Уколико вас посебно мучи завијање, а нарочито ако ћете први пут припремати ову посластицу, немојте бринути. Потпуно исти укус ће имати и пита коју не завијате, већ је слажете, ред по ред. А свакако је лакше за припрему.

У том случају само на дно посуде за печење ставите двије коре и оставите једну за врх да „ушушкате“ питу, што би рекле старије домаћице. Такође је добро и да у средину тако припремљене пите са јабукама додате двије коре, како бисте на тај начин постигли да она буде компактнија и да може лакше да се сијече.

Иначе, најбоља пита са јабукама се припрема на сљедећи начин:

1. Јабуке ољуштите и изрендајте на крупно ренде.

2. Помијешајте прашак за пециво са око 200 мл обичне воде и додајте у ту смјесу мало уља. Њу ћете користити за премазивање сваке коре, прије него што завијете  питу и за премазивање припремљене пите прије печења.

 

3. Затим раздвојте коре. Најбоља је она  пита са јабукама која се припрема од 3, евентуално 4 коре.

4. Подмажите посуду у којој ћете пећи питу и укључите рерну, док не завијете пите.

5. Три коре које сте претходно одвојили ставите на радну површину, па их онда раздвојте. Прву кору премажите припремљеном смјесом од прашка за пециво, уља и воде. Затим преко ње ставите другу кору и исто је премажите, па ставите врло мало јабука преко. Након тога све прекријте трећом кором која је, да тако кажемо и најбитнија. Преко треће коре распоредите равномјерно фил, па сипајте кристал шећер, поспите гризом и циметом, ако желите. Пажљиво завијте коре у прутић и ставите у подмазан плех.

6. Претходно описани поступак поновите док не утрошите све коре.

7. Прије него што их убаците у рерну, обавезно и премажите преосталом смјесом којом сте премазивали и појединачне коре.

8. Пеците питу у добро загрејаној рерни док не добије златножуту боју. Када је извадите из рерне, обавезно је прекријте сувом крпом и оставите да се охлади.

Обично се пита са јабукама служи посута шећером у праху.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана