Откријте како су грешком настале чувене намирнице

Агенције
Откријте како су грешком настале чувене намирнице

Већина нас ужива у укусу чоколадних колачића, чипса, сладоледа и сендвича. Сјајне посластице измишљене прије два вијека имају веома занимљиву историју и једну заједничку црту- све су настале сасвим случајно.

ЧОКОЛАДНИ ЧИП КОЛАЧИЋИ

Легенда каже да је овај слаткиш настао у једном ресторану у Масачусетсу 1930. када је његова власница Рут Грејвс Вејкфилд у смјесу за колаче додала чоколадне комадиће у намјери да се чоколада истопи и да посластици добије браон боју. Додаци су остали сачувани, а омиљени чоколадни колачи су рођени.

ГУМЕНЕ БОМБОНЕ

Појавиле су се 1899. када је продавац "Basseta" случајно пред једним купцем испустио различите слаткише. Клијенту се допао мик укуса и боја па се убрзо на тржиште појавила комбинација ових слаткиша.

ТАТИН

Постоји занимљива прича о поријеклу ове посластице. Она иде далеко у 1988. дешава се у хотелу двије сестре Стефани и Каролине Татин. Уморна Стефани правила је колач од јабука. Нажалост или насрећу, јабуке су изгорјеле. Како би исправила грешку, она је морала да на површину загорјелог колача дода још један слој теста. Одлично рјешење постало је традиција.

СЛАДОЛЕД НА ШТАПИЋУ

Ову врсту хладне посластице измислио је једанаестогодишњи Френк Иперсон 1905. године и то сасвим случајно. Дјечак је у току ноћи часу са содом и штапићем оставио на тераси. Ујутру када је отишао по њу, напитак се заледио. Френк је повукао штапић, али је цијело замрзнуто пиће остало на штапићу. Десет година касније, он је свој изум патентирао.  

БЕЈКВЕЛ ПУДИНГ

Још једна укусна посластица је настала грешком. 1800. у Дербиширу гост једног паба је поручио колач са џемом. Неспретни кувар није успио да то јело направи, али је оно што је изашло из његове кухиње одушевило госта, а затим и све оне који су пробали Бејквел пудинг. 
 

КРЕП СУЗЕТ

Низу ненамjерно насталих укусних дезерата треба додати Crêpe  Suzette. Један француски конабар тврдио је да је он изумио ову посластицу тако што је у ресторану у Монте Карлу 1895. умјесто соса за палачинке направио крмелизовани алкохол сос. Један од гостију ресторана био је и краљ Едвард седми који је ово необично јело оцjенио одличним, па је особље замолио особље да оно понесе име његове сапутнице Suzette.

ЧИПС

Американац Џорџ Крам, који је производио јела од кромпира, један је од великог броја набрајаних измислилаца чипса. По овој причи он је 1853. примио жалбу своје муштерије која је његове колутиће од кромпира сматрала предебелим. Клам је одлучио да то исправи, исjекао је кромпир на танке комаде, испекао их је и посолио.  Муштерија је била презадовољна.


ДРУМСТИК ЛИЗАЛИЦА

1950. у швајцарској фабрици "Swizzels-Matlow's" у току експримента са новом машином, откривено је да је њоме могуће направити лолипоп са два укуса. 

ИТОН МЕС

Кремаста посластица од јагода, колача од бјеланаца и павлаке направљена је пуком случајншћу. Постоје двије верзије о њеном поријеклу. По једној је ученик у кулинарској школи испустио дезерт од бјеланаца, али је одлучио да га ипак послужи. Друга говори о томе како је на пикнику поводом обиљежавање "Итон опен деја"  лабрадор сјео на дезерт смјештен у  корпи једног излетника.

СЕНДВИЧ

Гроф Џон Монтагу је играјући карте, замолио послугу да му донесу месо и два парчета хлеба како не би морао да због оброка прекине игру. Ово је добра прича, али се претпоставља да сендвич има дужу историју. 

ВОРЧЕСТЕР СОС

Британски хемичари Џон Вилеј Леа и Вилијам Хенри Перинс су прије два вијека су и створили чувени Ворчестер сос. У намјери да припреме сос за клијента који је обожавао индијску храну, они су створили намирницу која је била толико јаког укуса да није могла да се једе. Сос су сачували неколико година и када су га поново пробали, он је био савршен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана