Нова посна предјела: 5 одличних салата

Агенције
Нова посна предјела: 5 одличних салата

Ко не воли да грицне нешто прије ручка? Зато је најбоље да на трпезу изнесете неко предјело у коме ће гости уживати, мало заварати глад и стрпљиво сачекати главно јело.

ДАИКОН САЛАТА

Потребно је: 1 округла бијела ротква, 2 дугачке даикон роткве, шоља куваног пиринча, 300 мл посног мајонеза, 2 чена бијелог лука, 50 мл маслиновог уља, 50 мл винског сирћета, со, бибер

Припрема: Ољуштите обје врсте роткве, па округлу нарендајте на ситно ренде, а даикон роткву на крупније. Посолите, побиберите, прелијте винским сирћетом и изгњечите рукама. Убаците кувани пиринач, а у мајонез додајте пропасиран бели лук, па све промијешајте, распоредите по мањем плеху обложеном фолијом и добро притисните. Када се салата охлади, сјеците је на коцке и послужите уз зелену салату.

СРЕМУШ ТОРТИЦЕ

Потребно је: 300 мл мајонеза посног, веза сремуша, 1 тиквица, 0,5 кг шаргарепе, 2 струка младог црног лука, со, стари хљеб

Припрема: Шаргарепу обарите тако да остане тврђа и прохладите је. Половину исјеците на што ситније коцкице, а остатак нарендајте на ситно ренде. Тиквицу оперите, изрендајте заједно с кором, посолите и исцједите кад пусти воду, па помјешајте са ситно исјецканим сремушем и бијелим дијелом младог лука. Мајонез подијелите на три дијела, па га помјешајте с коцкицама шаргарепе, ренданом шаргарепом и смјесом од тиквице, лука и сремуша. Хљеб исјеците на тање кришке, препеците га у тостеру или рерни, па премажите намазом од поврћа. Намаз наносите наизмјенично, тако да зелено поврће буде у средини. Украсите мајонезом и танким крутонима од хљеба, па одмах послужите. Ако имате металне калупе, правите овакве тортице.

ТУЊЕВИНА ИТАЛИЈАНА

Потребно је: конзерва комадића туњевине, 250 мл мајонеза посног, кашичица сенфа, 0,5 кг бијелог кромпира, веза свјежег влашца, 100 г црних маслина, 50 г мљевених ораха, со, бибер.

Припрема: Кромпир ољуштите, исјеците на коцке и скувајте у сланој води пазећи да се не прекува. Туњевину оциједите од уља, па је помјешајте с мајонезом, сенфом, орасима и сјецканим влашцем. Кувани кромпир оциједите и убаците у припремљен сос од туњевине и мајонеза. На крају додајте маслине и све добро измјешајте.

ПРОЉЕЋНА САЛАТА

Потребно је: 3 везе ротквица, 300 мл мајонеза посног, кашика сусама, перца од двије везе младог црног лука, со

Припрема: Ротквице оперите, очистите, па неколико комада исјеците на колутове и оставите за декорацију, а остале исјеците на мање комаде. Сусам благо пропеците на сувом тигању и убаците га у сјецкане ротквице. Перца младог лука оперите, просушите и ситно исјецкајте, па сједините с ротквицама и сусамом, те посолите по укусу. Дио мајонеза оставите за украшавање, а остатак помјешајте с ротквицама и луком. Све лагано измјешајте, прелијте мајонезом и украсите колутовима ротквица. Оперите мало листова ротквица, исјецкајте их и декоришите салату.

МОРСКА САЛАТА

Потребно је: 450 г замрзнуте мјешавине плодова мора, 200 мл мајонеза посног, веза першуна, 400 г розе кромпира, струк младог бијелог лука, сок од једног лимуна, маслиново уље, мало рузмарина, бибер, со

Припрема: Одмрзните плодове мора, оциједите их, па пропржите на мало маслиновог уља с половином уситњеног бијелог лука и рузмарином. Смањите ватру, па динстајте десетак минута постепено досипајући воду ако је потребно. Склоните с ватре и убаците кромпир. Све помијешајте и поспите преосталим бијелим луком. Посолите, прелијте соком од лимуна и са још мало маслиновог уља, па сједините и поспите грубо сјецканим першуном.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана