Можете ли без кафе?

tportal.hr
Можете ли без кафе?

Ново истраживање открива навике љубитеља овог популарног напитка, али и разлоге зашто га се тешко одричемо. Како истраживање показује, љубитељи дневно попију у просjеку 2,2 шоље кафе, а од ове навике тешко одустају упркос глобалној кризи.

Велика већина 83 одсто љубитеља кафе признаје како у свом омиљеном напитку ужива сваки дан, а шољица кафе је дио њихове дневне рутине. Око 12 одсто кафу пије неколико пута недељно, 2 одсто неколико пута мјесечно, а само 1 одсто пије кафу неколико пута годишње, показало је истраживање у којему је учествовало 1.700 испитаника.

Према истраживању, дневна доза, односно 2,2 шољице кафе, је просјечна количина коју свакодневно попију њени љубитељи. Мања група испитаника, њих 12 одсто, је признало да су успјели да смање конзумирање на неколико пута недјељно. Истраживање је показало да кафа без кофеини и није баш тако популарна међу љубитељима и да само 5 одсто испитаника пије овакву кафу.

Ново истраживање показује како пасионираним љубитељима овог напитка не пада на памет да га се одрекну ни у тешким финансијским временима, упркос смањеном буџету. У прилог говори анкета која указује да је 65 одсто испитаника рекло како финансијска криза није утицала на њихову навику, 23 одсто сада више пије кафу код куће него у кафићу, 6 одсто је смањило конзумирање, док 3 одсто у кафићу наручује мању и јефтинију кафу.

Уколико сте кафу почели да пијете као млађи, касније ћете се тешко одвикнути од те навике кажу стручњаци.

Ако кафу нисте почели да пијете прије 25 године, већа је вјероватноћа да вам овај напитак неће прерасти у дневну рутину. Међутим, чињеница је да је велики број људи кафу почело да пије раније. Студија је показала да је 18,8 година просјек почињања испијања кафе, а да је највећи број (44 одсто) оних коју кафу почињу да пију између 15 и 19 година. Њих 22 одсто на кафу се "навукло" између 20 и 24 године, 7 одсто од 25 до 29 године, а чак 20 одсто између 10 и 14 године.

Стручњаци сматрају да је управо чињеница да се с кафом почиње у раној младости разлог за теже одвикавање. Тако чак 42 одсто испитаника признаје како се дневне дозе никако не би могли одрећи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана