Манастирске пуњене паприке

Г. С.
Манастирске пуњене паприке

Ово је хранљив оброк са идеално избалансираним хранљивим састојцима.

Због одсуства намирница животињског поријекла, може бити намијењен вегетаријанцима, онима који посте и особама са повишеним масноћама у крви.

Састојци:

12 сушених црвених паприка;

200 г куваног пиринча;

150 г празилука;

150 г шаргарепе;

со;

бибер;

40 г ајвара;

50 г ораха;

2 кашике уља;

150 г кромпира;

200 мл сока од парадајза;

300 г црног хљеба.

Припрема:      

1. На загријаном уљу продинстати ситно исјечен празилук, додати рендану шаргарепу, посолити, побиберити и динстати пар минута. Додати ајвар, крупно сјецкане орахе, промијешати и динстати још пар минута. За то вријеме суве паприке потопити у воду, оставити их пар минута, а затим извадити и оциједити.

2. У смјесу од поврћа и ораха, додати кувани пиринач, промијешати и смјесом пунити паприке. Напуњене паприке затворити танким колутовима кромпира и поређати их у тепсију. Прелити водом и соком од парадајза и пећи у рерни загријаној на 180 степени Целзијуса око 35 минута. Манастирске пуњене паприке послужити уз црни хљеб.

3. Паприка се убраја у групу биљака које су најбогатије витамином Ц. Најпознатије врсте паприка су зелена и црвена, односно слатка и љута. Може се јести свјежа, а у српској националној кухињи црвена шиљата паприка се суши и, касније, током зиме, користи за пуњење различитим филовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана