Љута храна и кафа за бржи метаболизам

Aгенције
Љута храна и кафа за бржи метаболизам

Успорен метаболизам и нездраве навике главни су кривци гојења. За мршављење је потребно увести чешће оброке, појачати темпо вјежбања као и унос протеина и воде.

КЉУЧ ЗДРАВОГ МРШАВЉЕЊА

Брзи или спорији метаболизам одређују гени, али и пол, па мушкарци по правилу имају брже метаболизме и природно мање количине масти у тијелу. Код већине људи метаболизам се успорава у 40-има, због чега тада и долази од дебљања.

МИШИЋИ ТЈЕРАЈУ ТИЈЕЛО ДА БРЖЕ РАДИ

Изградња мишића неопходна је за људе који желе да убрзају метаболизам. Тијело константно троши калорије како би радило, а метаболизам у стању мировања бржи је код људи с већом мишићном масом. Тако су и њихове калоријске потребе веће, па могу и више јести, а и даље бити витки.

МЕТАБОЛИЗАМ СЕ БЕЗ ВОДЕ УСПОРАВА

Тијелу је потребна вода да би сагорјело калорије, а чак и у стању благе дехидрације метаболизам се успорава. Одрасли који пију више од осам чаша воде на дан троше и до 20 одсто више калорија него оно који попију тек око осам дцл воде на дан. За оптималну хидратизацију, потребно је попити чашу воде прије сваког оброка.

ДОБРО ЈЕ ГРИЦКАТИ

Чешћи оброци одличан су начин убрзавања метаболизма, па је зато могуће да људи који стално нешто једу буду мршавији. Кључно је притом ипак бирати намирнице, па су идеалне грицкалице свјеже воће, салате, житарице и протеини са што мањим процентом шећера и масноћа. Оптимално је јести свака три до четири сата у мањим количинама, како би се потрошило више калорија тоеком дана.

УБРЗАЈТЕ ТЕМПО ЗА БОЉЕ РЕЗУЛТАТЕ

Аеробне вјежбе попут трчања не граде велике мишиће, али су одличне за повећање брзине метаболизма сатима након вјежбања. Како би резултати били бољи и бржи, потребно је помјерати  границе и не остајати на истом темпу вјежбања.

ЗАЧИНИТЕ ХРАНУ

Љута храна и зачини садрже састојке који могу "погурати" метаболизам у већу брзину. Већ једна кашичица мљевене чили папричице може га убрзати, а иако је ефект привремен, одличан је за пробаву и бржу потрошњу калорија.

КАФА РАЗБУЂУЈЕ МЕТАБОЛИЗАМ

Кафа дјелује као стимуланс тијела, повећава концентрацију и даје потребну енергију. Ако се пије умјерено, од двије до три шољице на дан, идеалан је додатак дијети јер убрзава потрошњу калорија.

ПРОТЕИНИ ЗА ВИШЕ ЕНЕРГИЈЕ

Иако је важно имати разноврсну исхрану, код посебних режима мршављења добро је замијенити угљене хидрате попут тјестенине или риже с  протеинима, попут оних из јаја, меса и рибе.

ЗЕЛЕНИ ЧАЈ ЈЕ САВЕЗНИК

Пијење двије шољице зеленог чаја на дан тјера организам да троши око 17 одсто више калорија на дан имитирајући учинак кафе. Најбољи одабир је незашећерени зелени чај с додатком лимуна, који осим добробити за мршављење има моћ подизања имунитета, што је посебно важно за људе на дијети.

ДОБРО ЈЕ ПОЧАСТИТИ СЕ

Дијете изгладњивањем и постом имају ужасан учинак на метаболизам, јер се тијело већ након седам дана прилагоди на мање количине калорија те успорава свој рад како би се заштитило. Због тога је код сваке дијете добро повремено  почастити се јер се тиме изненађује метаболизам и тјера га на рад, а такође има и одличне психолошке учинке на даљу мотивацију за мршављење.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана