Комбинације које треба избјегавати

Aгенције
Комбинације које треба избјегавати

Неке намирнице су као створене једна за другу, док одређене комбинације могу да доведу до здравствених проблема, па их треба избјегавати. Када је најбоље јести воће, а шта никако не иде уз јаја и млијеко?

*Месо и кромпир - Ову веома популарну комбинацију требало би да избјегавате, јер се протеини варе у желуцу, а скроб у танком цријеву, због чега комбинација меса и кромпира знатно успорава метаболизам.

*Млијеко и било што друго - Млијеко је комплетан оброк и уз њега не треба ништа друго јести. Али, кашичица меда и чаша млијека је дозвољена, чак и препоручљива комбинација против микроба.

*Кафа и јаја - Ово је изузетно лоша комбинација, јер полифеноли из кафе смањују апсорпцију гвожђа из јаја и ниво калцијума у костима.

*Зелено поврће без скроба и млијечне производе - Састојци зеленог лиснатог поврћа које не садржи скроб могу да блокирају апсорпцију калцијума из млијека. Зато, умјесто с млијеком, шпинат комбинујте с бијелим месом и рибом.

*Воће и било што друго - Воће је изврстан извор витамина и антиоксиданата, али садржи и киселине које доводе до ферментације у желуцу, што може да успори варење друге хране. Осим тога, да бисте избјегли надимање, воће једите на празан желудац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана