Колико кофеина може да вас убије?

magazin.net.hr
Колико кофеина може да вас убије?

Због све више смрти које су повезане са кофеином, питање које се све чешће поставља јесте која доза је смртоносна. Међутим, одговор није једноставан.

Случај четрнаестогодишње Анаис Фурнирер која је преминула прошле године након што је попила двије лименке енергетског пића Монстер изазвао је панику код љубитеља кофеинских напитака.

У извјештају са патологије стоји како је тровање кофеином довело до њене смрти. А попила је количину кофеина која је еквивалентна четири шољице кафе. Но, разлога за панику ипак нема. На срећу та количина кофеина за већину би била потпуно безопасна. Међутим, која доза би могла угрозити живот већини?

Уредник "Jourbnal of Caffeine Research" Џек Џејмс, тврди како се одрасла особа може предозирати са 10 грама кофеина (са једним пићем се већином уноси 1 до 2 милиграма кофеина). Међутим, чланак из 2005.године из научног часописа "Foresnic Science International " доноси како смртоносна доза може бити и пет грама кофеина.

Иако се тврди како је предозирање кофеином јако ријетко, већ годинама се низ смрти широм свијета повезују баш са кофеином. Проблем је у томе што је кофеин у већини случајева био кобан у комбинацији са алкохолом и срчаним проблемима.

Једна ствар је јасна: унос кофеина који је био кобан за дјевојчицу са почетка приче већини би био потпуно безопасан. Ипак, ваља имати у виду и да постоје људи који су много осјетљивији на кофеин као и да кофеин није једини састојак у енергетским пићима, стога ваља бити на опрезу и имати мјеру

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана