Како се прави ликер од цимета и лешника

kakopedija.com
Како се прави ликер од цимета и лешника

Ликери спадају у ароматична и слатка пића која често класификују као женска пића, јер их карактерише благ укус, мирис и комбинација арома.

 Већина ликера има акценат на ароми, односно базном састојку од ког су прављени као што су чоколада, кокос и сл. Ликере које правимо сами у домаћој радиности, карактеришу љековита својства и препоручују се код одређених тегоба, а имају и начин и вријеме конзумирања.

Домаћи ликери се праве потапањем различитих састојака, најчешће коштуњавих плодова и љековитих биљака у природну ракију са додавањем шећера ради слатког укуса. Један од ријеђе коришћених састојака за припрему ликера су штапићи цимета који могу да се комбинују са скоро свим орашастим плодовима и воћем због ароме.

Ликер од цимета и љешника има благ укус и лијеп мирис, златно-смеђе је боје и лијепо изгледа па се може паковати у декоративне флаше и наменити као поклон. Због цимета и љешника добија благотворна својства и веома је успјешан у лијечењу упале грла, за дезинфекцију усне дупље и превентивно испирање уста и грла, благотворно дјелује на желудац и стомак и користан је код анемије.

Припрема:

1 литар природне ракије
2 дл воде
150 гр сировог љешника
2 цимет штапића
700 гр шећера
4-5 каранфилиића

У већу стаклену теглу сипајте шећер, љешнике, а штапиће цимета изломите на ситније дијелове и убаците; потом додајте каранфилић и тек онда сипајте воду и ракију.

Добро промешајте и отвор тегле прекријте целофаном и гумицом, тако да док ликер не одстоји свих шест недјеља не треба га отварати.

Ликер је потребно да одстоји цијелих шест недјеља уз свакодневно мијешање, тако што се садржај у тегли окреће укруг, кружним окретањем тегле, али без отварања саме тегле.

Након што прође шест недјеља сипа се у стаклене флаше. Сви састојци се равномерно распореде у две флаше. Укупно се добије близу двије литре готовог ликера.

Приликом коришћења у чашице се сипа и љешник који се може појести, једино се приликом конзумирања одбацују штапићи цимета и каранфилић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана